Pokreću se procedure oko izgradnje nove osnovne škole u Banovići Selu

Općinski načelnik Midhat Husić danas je bio domaćin ministru obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona Zlatanu Muratoviću s kojim je razgovarao o unapređenju saradnje u oblasti obrazovanja, sa posebnim akcentom na stanje u Osnovnoj školi „Banovići Selo“ u Banovići Selu. Sastanku se naknadno pridružio i generalni direktor Rudnika mrkog uglja „Banovići“ Munever Čergić.

Kako je rečeno na sastanku, zgrada O.Š. „Banovići Selo“ se nalazi u neposrednoj blizini rudarskih radova i odavno se radi na stvaranju pretpostavki za njeno izmiještanje na neku drugu lokaciju. „Sada postoje svi preduslovi i volja da se krene u proceduru oko njenog izmiještanja. Izgradićemo novu zgradu na drugoj lokaciji i to po evropskim standardima“, kazao je načelnik Husić.

Nova škola po svim evropskim standardima

Prema njegovim riječima pravne pretpostavke će se obezbjediti već u narednoj sedmici, odluka o utvrđivanju javnog interesa za parcele potrebne za izgradnju nove zgrade biti će na slijedećoj sjednici Općinskog vijeća koja je planirana naredne sedmice i nema razloga da je Općinsko vijeće i ne usvojiti, dodao je Načelnik. Ministar Muratović je naveo da u ovom slučaju jesu najveći problem zakonska rješenja, jer su trenutno važeća iz davne 1998. godine i ona će se nastojati poboljšati već na narednoj sjednici Vlade TK.

Sredstva za igradnju nove zgrade obezbjedit će lokalna zajednica u saradnji sa Rudnikom. „Najbitnije je da sredstva za izgradnju ove nove zgade nisu upitna, kao što je slučaj sa drugim školama na području TK, tako da sve drugo će ići puno lakše“, kazao je Muratović.

Nova škola će se graditi u Selu II na parceli veličine oko 10 duluma. Interes je lokalne zajednice, Rudnika i Ministarstva da se što prije krene u proceduru. Izgradnjom nove zgrade učenici Osnovne škole „Banovići Selo“ dobit će novu, opremljenu i savremenu školu, sa svim potrebnim pratećim objektima i sadržajima i po najnovijim evropskim standardima.

Ovom prilikom svi zajedno obišli su školu i lokaciju predviđenu za izgradnju nove škole. Nova zgrada bi trebala biti završena do kraja slijedeće godine, nakon čega će se rušiti postojeća zgrada. Ovim će se obezbjediti uslovi i za širenje eksploatacionog područja Rudnika.