Besplatna sterilizacija pasa na području Banovića

VI STE OVDJE://Besplatna sterilizacija pasa na području Banovića

Besplatna sterilizacija pasa na području Banovića

Da su besplatna kastracija i sterilizacija pasa lutalica itekako potrebni u Tuzlanskom kantonu pokazuje i činjenica da je zajedno sa Fondacijom tuzlanske zajednice u saradnju ušlo sedam od 13 općina. Između ostalih, u projekat se uključila i Općina Banovići koja je prepoznala značaj ovog prjekta. U projekat su se još uključile općine: Lukavac, Kladanj, Živinice, Doboj Istok, Srebrenik i Gradačac, koje su do sada potpisale protokol o saradnji na projektu Besplatna sterilizacija i kastracija pasa lutalica” koji FTZ realizuje uz podršku Dogs Trusta.

“Nažalost u projekat neće biti uključene općine Teočak i Sapna zbog nezainteresovanosti lokalnih veterinarskih stanica. Ipak, raduje nas činjenica da ćemo u narednih nekoliko dana službeno potvrditi našu saradnju i sa općinama Gračanica, Kalesija i Čelić, te Gradom Tuzla. To će u konačnici značiti da će projekat biti implementiran na gotovo cijelom Kantonu.” – kazala je Andrijana Čajić, koordinatorica pomenutog projekta FTZ-a.

Pored ovoga, FTZ je u saradnji sa Fondacijom Dogs Trust, započela i provođenje programa edukacije za djecu osnovnoškolskog uzrasta na području TK u vezi sa brigom o psima i odgovornim vlasništvom te kao rezultat te aktivnosti Dogs Trust proširuje svoj rad na području TK besplatnom kastracijom i sterilizacijom pasa. Realizacija projekta započinje u aprilu 2017. godine i trajat će do jula prilikom čega će se u prvoj fazi vršiti sterilizacija i kastracija uličnih, a u drugoj fazi od septembra do decembra 2017. godine i vlasničkih pasa.

Potpisivanje sporazuma o saradnji sa Fondacijom tuzlanske zajednice u Općini Banovići smatraju kao vrlo bitan korak u rješavanju problema pasa lutalica u njihovoj opštini i maksimalno će iskoristiti svoje mogućnosti i resurse da se ovo pitanje skine sa liste problema ovog dijela TK. Barem kako je istaknuto na sastanku sa načelnikom ove općine. S druge strane i Općina Lukavac kao i mnoge druge sredine u BiH “ima ozbiljan probem u vezi sa zbrinjavanjem napuštenih pasa i pasa lutalica te izolirano rješenje neće ponuditi dugotrajano rješenje.” – kazali su nadležni u ovoj općini.

Realizacija programa besplatne sterilizacije uličnih i vlasničkih pasa podrazumijeva ispunjavanje određenih preduslova od kojih je najvažnije osposobljavanje veternarskog osoblja za obavljanje sterilizacija i kastracija pasa prema standardima Dogs Trusta.

Svi psi koji budu obuhvaćeni ovim programom, pored besplatne sterilizacije, odnosno kastracije, biće registrovani u elektronskoj bazi podataka sterilnih pasa.

 

 

Preuzeto: http://www.fondacijatz.org/page/1334/2459
2017-04-03T07:42:37+00:0003/04/2017|Kategorije: Vijesti|

PODOBNO ZA MOBILNE UREĐAJE

NAŠU STRANICU ODLIKUJE MODERNI RESPONSIVE DIZAJN I PODOBNA JE ZA MOBILNE UREĐAJE.

SAV SADRŽAJ, UKLJUČUJUĆI SVE FORME I FORME E UPRAVE SU FUNKCIONALNE NA MOBILNIM UREĐAJIMA.

FUNKCIONALNOST

IMATE PRIJEDLOG KAKO DA POBOLJŠAMO USLUGE GRAĐANA?
MOLIMO KORISTITE KONTAKT FORMU IZ GLAVNOG IZBORNIKA.

IMATE PRIJEDLOG ZA POBOLJŠANJE NAŠE WEB STRANICE?
JAVITE SE SLUŽBI ZA ODRŽAVANJE:
DSO "WEBPAGE.BA" | info@webpage.ba |Tel: 060-314-8045