– Sutra obilježavamo veliki praznik  Bosne i Hercegovine i njenog naroda, dvadeset i sedmu godišnjicu nezavisnosti Bosne i Hercegovine, historijski događaj  i jedan od najsvijetlijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine, događaj koji su priželjkivale mnoge generacije, događaj koji danas predstavlja stvarnost, kako u političkom, tako i u geografskom i teritorijalnom smislu, – kazao je Mirza Demirović, zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići na svečanoj sjednici održanoj povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Pored Demirovića, čestitiku povodom Dana nezavisnosti uputio je i općinski načelnik Midhat Husić kazavši da je Bosna i Hercegovina preživjela mnoga carstva, mnoge kraljeve, mnoge careve, pa da će sigurno i današnji zagovornici podijela postati prošlost kao i svi drugi.

– Svi moramo znati da je Bosna i Hercegovina uvijek bila i biće država svih njenih građana i naroda. Garancija za to smo svi mi, svi oni ljudi koji žele dobro državi Bosni i Hercegovini i onima koji u njoj žive. Mi moramo vrijedno raditi, vjerovati i nastojati da što prije postanemo dio Evropske porodice zemalja i dio Evropske unije i NATO-a. Sa ovom porukom, u svoje lično ime, u ime Općine Banovići, građanima Banovića i svim građanima Bosne i Hercegovine čestitiam 1. mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, – kazao je između ostalog načelnik Husić.

Svečanost obilježavanja Dana nezavisnosti organizovalo je Općinsko vijeće, a uveličali su je mentori i učenici Javne ustanove M.S.Š. „Banovići“  recitalima koji priliče ovom događaju.

Cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima sa područja opštine Banovići položile su mnogobrojne delegacije sa područja Banovića.