Centralna i tradicionalna manifestacija pod nazivom Prvomajski uranak – Banovići 2017. kao i prethodnih godina održana je na banovićkim izletištima i zaštićenim područjima Mačkovac, Zlača i Konjuh u organizaciji JU „Centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići“ i JU Zaštićeni pejzaž „Konjuh“.

Manifestaciju su svečano otvorili ministar trgovine, turizma i saobraćaja u Vladi TK Mirsad Gluhić i načelnik opštine Banovići Midhat Husić nekoliko dana ranije na manifestaciji Gastroponuda koja je upriličena u restoranu Brana na Mačkovcu. Ovom prilikom ministar Gluhić je svečano otvorio i turističku sezonu na području Tuzlanskog kantona koji je ovom prilikom izjavio: „Banovići su centralno mjesto kada jeu pitanju razvoj turizma na području Tuzlanskog kantona i svi putevi za prvomajske praznike odavno vode u Banoviće. Ovu priliku koristim i da svečano proglasim otvorenom turističku sezonu 2017. godine na području Tuzlanskog kantona“, kazao je ministar Gluhić.

Hiljade turista uz ugodno vrijeme proslavile su 1. maj uz bogat program koji su pripremili organizatori. Ugodnu atmosferu pomogli su pokrovitelji  manifestacije Vlada Tuzlanskog kantona, Turistička zajednica Tuzlanskog kantona i Općina Banovići.