Općina u saradnji sa mjesnim zajednicama realizuje značajne projekte

Projekti manjih finansijskih vrijednosti  koji po svojoj vrijednosti ne ulaze u kapitalne projekte i ne nalaze se na Listi kapitalnih projekata Općine Banovići za period 2013. – 2017. godine uspješno se realizuju u saradnji sa mjesnim zajednicama. Nekoliko takvih projekata je realizovano u protekli mjesec dana, a neki od njih su: izgradnja stepeništa u naselju Brezici, čišćenje puteva u mjesnoj zajednici Grivice, proširenje puta u naselju Mrljevići i uređenje i čišćenje mjesne zajednice Bučik.

„Osluškujući potrebe mjesnih zajednica uvidjeli smo da manje projekte od velikog značaja za mještane možemo realizovati uz pomoć mjesnih zajednica tako što ćemo im obezbjediti materijal ili mehanizaciju koja im je potrebna. Na taj način istovremeno nastojimo podići svijest stanovništva o značaju uredne okoline, te zajedničkoj saradnji koja je potreban i za druge veće projekte“, kazao je načelnik Midhat Husić.

Kroz zajedničke projekte daje se podrška građanskim inicijativa koje su okosnica svakog građanskog društva. Građani najbolje znaju šta im je najpotrebnije a sa druge strane lokalna zajednica ima volju i interes da pomogne ovakve inicijative. Grupa mještana mjesne zajednice Repnik iz naselja Mrljevići protekli je vikend iskoristila da uredi makadamski putni pravac koji ih spaja sa naseljem Breštica, što je i jedini alternativni put za centar grada i Ribnicu. Od Općine su dobili nekoliko kamiona kamena i radnu mašinu, a mještani su svojim radom i pomoćnom mehanizacijom uradili teži dio posla.

Neposredno prije toga, mještani mjesne zajednice Bučik organizovali su uređenje i čišćenje mjesne zajednice, nakon čega su organizovali i lijepo druženje. U naselju Brezici mještani svojim rukama grade stepenice u dužini od oko 30 metara, dok im je Općina obezbjedila materijal za izgradnju stepenica. I mještani mjesne zajednica Grivice su svojim radom, a uz pomoć mehanizacije i materijala Općine, uredili svoj prostor.

Sve su ovo pozitivne građanske inicijative kojih je svakim danom sve više. Ovo je dobra praksa i za ove proejkte se izdvajaju znatno manja sredstva. Prije svega jedinstvo kuću gradi, pa tako i Općina manje projekte i objekte. Na ovaj način bi se budžetskim sredstvima moglo uraditi i puno više ako bi postojao interes stanvnika.