Midhat Husić, dosadašnji načelnik Općine Banovići i kandidat SDA za novog načelnika ponovo je dobio ubjedljivu podršku svojih sugrađana, glasača koji su izašli na izbore 2. oktobra 2016. Njih čak 14048 ili 90 posto dalo je glas SDA i njenom kandidatu za načelnika koji je funkciju načelnika Općine Banovići obnašao prethodne nepune tri godine, po svemu sudeću dobro i odgovorno.

“Rezultat koji smo postigli u Banovićima potvrda su da smo u protekle nepune tri  godine radili odgovorno i u interesu naroda. U isto vrijeme ovakav rezultat nas obavezuje da u narednom periodu radimo još više”, kratko je prokomentarisao Husić.

Mrdići dali stopostotnu podršku Midhatu Husiću

Načelnik Midhat Husić

Podrška načelniku Husiću nije izostala ni na jednom biračkom mjestu od ukupno 36, posebno je zanimljivo da je na biračkom mjestu Mrdići dobio podršku svih 287 glasača ili 100 posto. Preko 90 postotnu podršku dobio je na biračkim mjestima: Brezici, Bečići, Nasubašići, Grivice I, tri biračka mjesta u Banovići Selu, dva biračka mjesta u Omazićima, te biračkim mjestima u Pribitkovićima, Treštenici, Tulovićima, Aljkovićima, Seonoj, Stražbenici, Brezovači, Oskovi i Bučiku.

Kada je  pitanju Općinsko vijeće Stranka demokratske akcije u Banovićima je zabilježila do sada najbolji rezultat, osvojivši 21 mandat od ukupno 25 koliko će brojati budući sastav Općinskog  vijeća.  Prema preliminiranim rezultatima OIK Banovići, dva mandata će pripasti budućim vijećnicima iz reda SDP-a, jedan iz reda SBB-a i jedan vijećniku iz reda nacionalnih manjina koji je osvojio Mehmed Mehić, kazali su nam u OIK Banovići. Za kandidate SDA u Banovićima je glasalo 13603 glasača ili 86,25 posto.

Pravo glasa u općini Banovići imalo je 20.725 registriranih birača, koji su glasali na 36 redovnih biračkih mjesta i jednom za glasanje u odsustvu. Za Općinsko vijeće Banovići, koje broji 25 mjesta, borili su se kandidati iz četiri stranke i tri nezavisna kandidata, a u utrci za načelnika ove općine bila su dva kandidata.