Preuzimanjem certifikata i davanjem svečanih izjava o prihvatanju mandata Općinskih vijećnika konstituisan je novi saziv Općinskog vijeća Banovići za mandatni period 2016.-2020, te izabrana nova radna tijela.

Ovaj put pozicija SDA je još jača, dok su druge političke stranke oslabile, što potvrđuje i činjenica o broju osvojenih mandata. Općinsko vijeće Banovići po prvi put broji  dvadeset i pet vijećnika od čega je dvadeset i jedan vijećnik iz SDA, dva vijećnika su iz SDP-a, jedan iz SBB i jedan iz reda ostalih naroda. Novi saziv Općinskog vijeća čini i najveći broj žena do sada, njih ukupno sedam. Novi saziv Općinskog vijeća Banovići ima i dva kluba i to Klub SDA i Klub SDP-a.

Na konstituirajućoj sjednici Općisnko vijeće je jednoglasno izabralo predsjedavajuće Općinskog vijeća i zamjenika predsjedavajućeg Općinskog vijeća,te predsjednike i članove komisija Općinskog vijeća koje će pomoći rad Općinskog vijeća.  Za predsjedavajućeg Općinskog vijeća ponovo izabran Nermin Delagić, a novi zamjenik predsjedavajućeg je Mirza Demirović. Obojica su iz SDA.

Midhat Husić, općinski načelnik

Iz SDA je i novi načelnik Midhat Husić za koga je posebno značajna jača uloga SDA zbog njegovog budućeg rada i implementacije zacrtanih ciljeva. On je ovu svečanost iskoristio da uputi čestitike novoizabranim. – Čestitam novizabranim vijećnicima, predsjedavajućem Nerminu Delagiću i zamjeniku Mirzi Demirovići i želim im svima puno uspjeha u budućem zajedničkom radu. Ovo je savršen spoj mladosti i iskustva i ja se nadam da ćemo kao i do sada opravdati povjerenje koje su nam dali naši sugrađani,  kazao je načelnik Husić.

Nermin Delagić, predsjedavajući OV Banovići

Općinsko vijeće Banovići u narednom periodu očekuje puno posla, najavio je predsjedavajući Nermin Delagić. –Očekuje nas mnogo zadataka, usvajanje programa rada Općinskog vijeća i Općinskog načelnika o čemu ćemo već sutra raspravljati na zakazanoj sjednici Kolegija, na kojoj ćemo utvrditi dnevni red za prvu radnu sjednicu. Ja se nadam da će sve ono što budemo radili biti u interesu naših građana i svi zadaci da će se kreirati u skladu s tim, kazao je Delagić.

Prva redovna sjednica Općinskog vijeća Banovići održat će se 24.11.2016. (četvrtaK) sa početkom u 8 sati na koj će se između ostalog raspravljati i o Nacrtu budžeta Općine Banovići, te mnogim drugim bitnim prijedlozima.