Kvalitetniji uslovi obrazovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju – Formira se centar za inkluzivno obrazovanje u Banovićima

VI STE OVDJE://Kvalitetniji uslovi obrazovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju – Formira se centar za inkluzivno obrazovanje u Banovićima

Kvalitetniji uslovi obrazovanja za djecu sa poteškoćama u razvoju – Formira se centar za inkluzivno obrazovanje u Banovićima

U prostorijama Osnovne škole  „Banovići“ bit će smješten jedan od dva centra za inkluzivni razvoj djece sa poteškoćama u razvoju do 18 godina koji će pružiti savremene servise podrške djeci i porodicama, vrtićima i školama, kao i široj lokalnoj zajednici. Drugi centar formirat će se na području opštine Gradačac, a oba centra obuhvatit će 900 djece sa područja Tuzlanskog kantona.

– Centar se osniva s ciljem sveobuhvatnog pristupa inkluziji i bit će usmjeren na terapijske postupke s djecom sa teškoćama u razvoju i članovima njihovih porodica ali i na članove društvene zajednice, prvenstveno stručnjake koji će kroz neformalne i formalne programe cjeloživotnog učenja stjecati potrebno znanje, vještine i kompetencije za razvoj inkluzivnog društva, – kazala je koordinatorica projekta iz Općine Banovići.

Formirat će se sedam kabineta

U svakom od centara djelovat će sedam kabineta i to: logopedski kabinet, kabinet za fizioterapiju, radnu terapiju, senzornu terapiju i psiho-socijalnu terapiju, te mobilni stručni timovi i centri znanja.

Prostorije Osnovne škole Banovići u kojima će bit smješten centar za inklizivno obrazovanje se ubrzano opremaju, postavlja se nova stolarija, uređuju zidovi i stropovi, mokri čvorovi i sve drugo kako bi se prostor prilagodio kategoriji djece za koju je namjenjen.

– Nastojimo raditi za dobrobit svih naših građana, pravimo ambijent kako bi svako dijete imalo što kvalitetnije uslove obrazovanja i moglo ravnopravno učestvovati u društvenoj zajednici. Nadam se da će i ovaj projekat doprinijeti takvim uslovima, – kazao je načelnik Općine Banovići Midhat Husić, te izrazio posebnu zahvalnost donatorima i učesnicima u projektu, kao i rukovodstvu Osnovne škole „Banovići“ što su obezbjedili prostorije za smještaj centra za inkluzivni razvoj i uložili dodatne napore u ovom projektu.

Ovo je ujedno i početak realizacije Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u kvalitetnije inkluzivno obrazovanje sa sedmogodišnjim Planom implementacije. Strategiju i Plan usvojila je Skupština Tuzlanskog kantona u martu 2018. godine, a razvilo ju je Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona uz podršku organizacije Save the Children koja je ujedno i implementator projekta.

Sredstva za ovaj projekat koji je službeno nazvan „Inkluzija za sve – Inkluzivno obrazovanje za svu djecu u Bosni i Hercegovini“ zajedno su obezbjedile Italijanska agencija za saradnju i razvoj (AICS) i Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta Tuzlanskog kantona u iznosu od 2.353.993 konvertibilnih maraka. Centri bi trebali biti pušteni u rad već početkom slijedeće godine.

Projektom je planirano formiranje multi-sektorskog partnerstva sa trinaest jedinica lokalne samouprave sa područja Tuzlanskog kantona, Ministarstvom obrazovanja i nauke, Ministarstvom zdravstva, Ministarstvom za rad, socijalnu politiku i povratak i Pedagoškim zavodom Tuzlanskog kantona kako bi se unaprijedio kvalitet aktivnosti i podrške, kao i implementacija Strategije za uključivanje djece s poteškoćama u razvoju u obrazovanje.

Jedinice lokalnih samouprava nedavno su u Tuzli potpisale Memorandum  o saradnji na projektu sa organizacijom Save the Children koji pruža smjernice za  unapređenje inkluzivnog obrazovanja korištenjem mnogih već postojećih kapaciteta u zajednicama i razvojem savremenih pristupa inkluzije, baziranim na socijalnom modelu invaliditeta.

2018-11-28T11:55:24+00:0028/11/2018|Kategorije: Vijesti|

PODOBNO ZA MOBILNE UREĐAJE

NAŠU STRANICU ODLIKUJE MODERNI RESPONSIVE DIZAJN I PODOBNA JE ZA MOBILNE UREĐAJE.

SAV SADRŽAJ, UKLJUČUJUĆI SVE FORME I FORME E UPRAVE SU FUNKCIONALNE NA MOBILNIM UREĐAJIMA.

FUNKCIONALNOST

IMATE PRIJEDLOG KAKO DA POBOLJŠAMO USLUGE GRAĐANA?
MOLIMO KORISTITE KONTAKT FORMU IZ GLAVNOG IZBORNIKA.

IMATE PRIJEDLOG ZA POBOLJŠANJE NAŠE WEB STRANICE?
JAVITE SE SLUŽBI ZA ODRŽAVANJE:
DSO "WEBPAGE.BA" | info@webpage.ba |Tel: 060-314-8045