Modernija i štedljivija javna rasvjeta u gradskom području

VI STE OVDJE://Modernija i štedljivija javna rasvjeta u gradskom području

Modernija i štedljivija javna rasvjeta u gradskom području

Pilot projekat koji je Općina Banovići implentirala 2015. godine u ulici Alije Izetbegovića, a koji se odnosio na zamjenu klasične javne rasvjete, modernim i štedljivim LED svjetiljkama, pokazao je da je utrošak električne energije smanjen četiri puta, a istovremeno je dao bolji efekat osvjetljenja u periodu praćenja njene učinkovitosti.

Ovo je bio povod nastavka implementacije projekta izgradnje energetski učinkovite i moderne javne rasvjete na području užeg dijela centra grada i to u ulicama: Božićka Banovića, Alije Izetbegovića, 7. novembra, 119. Mbbr. i na lokaciji kružnog toga u Banovićima.

– Napravili smo još jedan korak kada je u pitanju energetska učinkovitost javne rasvjete i ovih dana završili zamjenu skupe i dotrajale javne rasvjete morednom i štedljivom, te uredili kružni tok po savremenim propisima. Ovim projektom planiramo smanjiti troškove za potrošnju električne energije i troškove održavanja, a isto tako dobiti funkcionalno pouzdaniju i efikasniju javnu rasvjetu, – kazao je načelnik Midhat Husić i dodao da je posebno vizuelni efekat LED rasvjete značajan za kružni tok saobraćaja.

U okviru ovog projekta u užem gradskom području postavljena su 62 aluminijska stuba za uličnu rasvjetu i 65 morednih LED svjetiljki, te 15 stubova i LED svjetilji u području kružnog toka. Implementacijom ovog projekta Općina Banovići će smanjiti troškove električne energije, smanjiti  troškove održavanja javne rasvjete, smanjiti emisije stakleničkih plinova, osigurati bolju pouzdanost javne rasvjete i postići evidentno veći efekat osvjetljenosti javnih površina.

Opredjeljenost ka energetskoj učinkovitosti

Projekat ukupne vrijednosti 300 hiljada konvertibilnih maraka zajedno sa Općinom Banovići sufinansiralo je Ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okoliša Tuzlanskog kantona.

– Posebno je važno opredjeljenje Općine Banovići ka energetkoj učinkovitosti što dokazuje i usvajanje Akcionog plana energetski održivog razvoja Općine Banovići (SEAP) od strane Općinskog vijeća Banovići, – istakao je načelnik Husić.

SEAP je krovni dokument kojim se lokalna zajednica odgovorno opredjelila za održivi energetski razvoj zasnovan na načelima energetske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije. Pored ovog dokumenta od  strane Općinskog vijeća Općine Banovići  prethodno je usvojena i  Izjava  o energetskoj politici  Općine Banovići.

2018-11-09T10:36:17+00:0008/11/2018|Kategorije: Vijesti|

PODOBNO ZA MOBILNE UREĐAJE

NAŠU STRANICU ODLIKUJE MODERNI RESPONSIVE DIZAJN I PODOBNA JE ZA MOBILNE UREĐAJE.

SAV SADRŽAJ, UKLJUČUJUĆI SVE FORME I FORME E UPRAVE SU FUNKCIONALNE NA MOBILNIM UREĐAJIMA.

FUNKCIONALNOST

IMATE PRIJEDLOG KAKO DA POBOLJŠAMO USLUGE GRAĐANA?
MOLIMO KORISTITE KONTAKT FORMU IZ GLAVNOG IZBORNIKA.

IMATE PRIJEDLOG ZA POBOLJŠANJE NAŠE WEB STRANICE?
JAVITE SE SLUŽBI ZA ODRŽAVANJE:
DSO "WEBPAGE.BA" | info@webpage.ba |Tel: 060-314-8045