Danas se navršava 21 godina od oslobođenja posljednjeg pedlja teritorije općine Banovići i ovaj dan je iskorišten  za radnu posjetu i svečano puštanje u funkciju tri nova infrastrukturna objekta. Radnu posjetu je uveličao federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić koji je pomogao izgradnju infratsrukture banovićkim mjesnim zajednicama.

Načelnik Midhat Husić i ministar Edin Ramić na Dan općine Banovići svečano su ozvaničili puštanje u promet novoasfaltiranog puta u mjesnoj zajednici Brezovača u naselju Ćatići ukupne dužine oko 800 metara, potom su u mjesnoj zajednici Pribitkovići ozvaničili  završetak radova na izgradnji puta dionica Prokop dužine oko 500 metara, te posjetili mjesnu zajednicu Aljkovići u kojoj je ozvaničen završetak radova na izgradnji rezervoara od 100 kubika za potrebe boljeg vodosnabdijevanja vodom stanovnika ove mjesne zajednice.

Presjecanje vrpce u MZ Brezovača

„Zahvaljujem se ministru Edinu Ramiću što je na današnji, za nas svečani dan, došao u radnu posjetu da još jednom ozvaničimo dobru saradnju i završetak tri projekta koja su realizovana uz pomoć Federalnog ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica u vrijednosti od 250 hiljada konvertibilnih maraka“, kazao je načelnik Midhat Husić. Federalno ministarstvo za tri infrastrukturna projekta obezbjedilo je 80 hiljada konvertibilnih maraka i time značajno olakšalo realizaciju ovih projekata načelniku Husiću.

„Saradnja sa Općinom Bnaovići je na jednom zavidnom nivou iz razloga što kada god Općina Banovići aplicira na naše javne pozive, ona obezbjedi značajno finansijsko učešće u projektima. Evo danas smo se posjetom ovim mjestima još jednom uvjerili da postoji potreba za nastavkom dobre saradnje i investiranja u mjesta koja su bila pomjerena sa svojih ognjišta“, kazao je ministar Ramić dodajući da će nastaviti podržavati lokalne zajednice koje pokazuju interes za učešćem u projektima.

Ovim posjetama promjenjena je i tradicija svečanog obilježavanja Dana Općine time što se svečanost presila na lokaciju gdje se desilo oslobođenje, a rukovodstvo mjesne zajednice Aljkovići ovu priliku je iskoristilo da ministru Edinu Ramiću uruči zahvalnicu kao mali znak zahvalnosti za pomoć u izgradnji infrastrukture u povratničkoj mesnoj zajednici.

Bila je ovo prilika da se položi cvijeće i oda počast šehidima i poginulim borcima na spomen obilježja u mjesnim zajednicama Seona i Aljkovići, te na Centralno spomen obilježje.