Pored brojnih manifestacija namjenjenih najmlađim sugrađanima u okviru Banovićkog kulturnog ljeta 2018. godine održan je treći po redu Festival malog stvaralaštva u organizaciji kulturno-umjetničkog društva „Litva“ Banovići.

Cilj ovog Festivala je promocija dječijih folklornih ansambala uzrasta od 7-12 godina.

U programu Festivala učeštvovali su  najmlađi folklorci iz bošnjačkog kulturno-umjetničkog društva „Mula Alija Sadiković“ iz Janje, kulturno umjetničkog društva „Behar“ iz Maoče, omladinskog kulturnog centra „Lipe“ iz Doboj Istoka i domaćini Pionirski ansambl kulturno-umjetničkog društva „Litva“ Banovići, kao i članica muzičke sekcije Amina Husejinbašić koja je pjevala sevdalinke.

Oduševljena publika pomno je bordila najmlađe i najslađe folklorce a za najmlađu učesnicu Festivala Sumeju Subašić iz Doboj Istoka  domaćin je pripremio i prigodan poklon.

U organizaciji KUD “Litva” Banovići u narednom periodu bit će održano još nekoliko manifestacija a jedna od njih je 4. festival folklora koji će se održati u subotu 08.09.2018. u okviru kojeć će nastupiti 13 kulturno-umjetničkih društava iz BiH.