Lokalna samouprava na području općine Banovići vodi intenzivne aktivnosti na uređenju lokalne infrastrukture. Velike akcije se vode na uređenju putne infrastrukture, vodovoda, kanalizacije, uređenju rasvjete i sličnim projektima.

Novi asfalt u Stražbenici

Danas je završen još jedan takav projekat. Radi se o projektu rekonstrukcije i uređenja puta u mjesnoj zajednici Stražbenica u dužini od 360 metara. „Nastavljamo kontinuitet izgradnje putne infrastrukture i ove godine planiramo uložiti milion konvertibilnih maraka u putnu infrastrukturu. Planiramo uraditi šest kilometara novih lokalnih puteva kojima ćemo nastojati obuhvatiti sve mjesne zajednice“, kazao je općinski načelnik Midhat Husić prilikom obilaska radilišta u Stražbenici.

Namjena lokalne uprave je da poboljša kvalitet života stanovnika ove općine ali i da uredi svoj prostor kako bi se uljepšao cjelokupni ambijent općine Banovići. Sredstva za ova poboljšanja uglavnom su izdvojena iz općinskog budžeta za 2016. godinu ali i viši novio vlasti učestvuju u značajnom dijelu.

Za projekat rekonstrukcije i asfaltiranja puta u mjesnoj zajednici Stražbenici sredstva u iznosu od 70.000 konvertibilnih maraka su izdvojena iz Budžeta Općine Banovići za 2016. godinu.  „Ovdje je bitno napomenuti da je cjelokupni projekat finansirala Općina Banovići, te da je pored ovog projekta na području mjesne zajednice Stražbenica izvršena sanacija kanalizacione mreže, kao i da je u planu izgradnja sličnih infrastrukturnih projekata, a sve u cilju poboljšanja uslova života naših mještana“, kazao je Vahidin Brigić, predsjednik mjesne zajednice Stražbenica.

Imajući u vidu značaj infrastrukturnih projekata, Općina Banovići u ovom periodu paralelno implementira još nekoliko projekata. „U toku je izgradnja kanalizacione mreže u mjesnoj zajednici Podgorje u dužini od tri kilometra, izgradnja vodovodne mreže u Zoni B, uređenje korita pored zgrade Općine Banovići, te pripremni radovi za asfaltiranje puta u ulici Kulina Bana“, kazao je načelnik Husić. Općina Banovići privodi kraju tenderske procedure za oko tridesetak projekata, te se u narednom mjesecu očekuje okončanje procedura početak realizacije novih projekata.