Obilježavanje Majskih dana otpora na području opštine Banovića je okončano polaganjem cvijeća na spomen obilježja poginulim borcima i posjetom mjestu odakle je pružen prvi otpor agresoru u odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992-1995. godine u Treštenici. Upravo 19. maja, prije 28 godina, formirana je prva linija odbrane na području Banovića.

-Na ovaj dan, prije 28 godina napadnuta je opština Banovići i mjesna zajednica Treštenica, i danas u skladu sa trenutnom situacijom koju je izazvao koronavirus, ovaj dan obilježavamo skromno i poručujemo da nećemo zaboraviti naše borce, heroje koji su poginuli, ne samo u zoni odgovornosti Prvog bataljona, nego na prostoru cijele opštine. Ovdje su  formirane prve jedinice u zoni odgovornosti 119 . muslimanske brdske brigade, tadašnje Teritorijalne odbrane,  koje su kasnije prerastanjem u Oružane snage, odnosno Armiju RBIH postale jedna jedinstvena cjelina i upravo je Prvi bataljon pružio prvi otpor agresu koji je sa prostora Vijenca napao opštinu Banovići, – kazao je predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić.

Odlukom Općinskog vijeća ovaj dan je uvršten na listu značajnih datuma i događaja na području opštine Banovići i obilježava se u okviru Majskih dana otpora.

Današnjem skromnom obilježavanju, pored predstavnika lokalne zajednice, prisustvovali su predstavnici i mještani mjesne zajednice Treštenica, koji su se zajedno prisjetili svih boraca, najboljih sinova, šehida, ratnih vojnih invalida, demobilisanih boraca i svih onih koji su učestvovali u obrani Banovića i Bosne i Hercegovine.