Pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona svečano je obilježen 70. rođendan od izgradnje pruge Brčko-Banovići s posebnim osvrtom na 70. godišnjicu uspješnog postojanja i poslovanja Rudnika mrkog uglja Banovići d.d. Banovići. Tim povodom u Banovićima je održana svečana akademija na kojoj se govorilo o 92 kilometra pruge izgrađene 22 dana prije roka, o 60 hiljada dobrovoljaca iz cijeloga svijeta i drugim činjenicama bitnim za izgradnju iste.

Prvi vagoni natovareni banovićkim mrkim ugljem za Beograd su krenuli 7. novembra 1946. godine.

-Ovaj dan će nam poslužiti ka novi podsticaj i motiv da u planovima i prioritetima udružimo snage sa Brčko distriktom i drugim krajevima države. Ovo je izuzetna prilika da još jednom podcrtamo njen značaj i važnost za prošle i funkciju, vrijednost i važnost koju ova pruga može imati za buduće generacije, kazao je prilikom svog obraćanja premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

O najvažnijem, svrsi kojoj pruga služi i danas, a to je transport uglja do potrošača, kao najvažnijoj stvari u cijelom ovom procesu govorio je načelnik Midhat Husić. -I Rudnik i pruga žive već 70 godina, što je jedan prosječan životni vijek, a Rudnik se dodatno još i razvija, zapošljava nove radnike i doprinosi razvoju lokalne zajednice, e to je ono što trebamo njegovati i čuvati, kazao je načelnik Husić.

Slavlje povodom 70. rođendana pruge Brčko-Banovići obogaćeno je izložbom pod nazivom “70 godina pruge Brčko-Banovići” koju je pripremio Arhiv TK, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Muzej istočne Bosne, te svečanom vožnjom na relaciji Banovići-Brčko koja je upriličena u nedjelju 6. novembra.