Obilježen 70. rođendan pruge Brčko-Banovići

VI STE OVDJE://Obilježen 70. rođendan pruge Brčko-Banovići

Obilježen 70. rođendan pruge Brčko-Banovići

Pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona svečano je obilježen 70. rođendan od izgradnje pruge Brčko-Banovići s posebnim osvrtom na 70. godišnjicu uspješnog postojanja i poslovanja Rudnika mrkog uglja Banovići d.d. Banovići. Tim povodom u Banovićima je održana svečana akademija na kojoj se govorilo o 92 kilometra pruge izgrađene 22 dana prije roka, o 60 hiljada dobrovoljaca iz cijeloga svijeta i drugim činjenicama bitnim za izgradnju iste.

Prvi vagoni natovareni banovićkim mrkim ugljem za Beograd su krenuli 7. novembra 1946. godine.

-Ovaj dan će nam poslužiti ka novi podsticaj i motiv da u planovima i prioritetima udružimo snage sa Brčko distriktom i drugim krajevima države. Ovo je izuzetna prilika da još jednom podcrtamo njen značaj i važnost za prošle i funkciju, vrijednost i važnost koju ova pruga može imati za buduće generacije, kazao je prilikom svog obraćanja premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić.

O najvažnijem, svrsi kojoj pruga služi i danas, a to je transport uglja do potrošača, kao najvažnijoj stvari u cijelom ovom procesu govorio je načelnik Midhat Husić. -I Rudnik i pruga žive već 70 godina, što je jedan prosječan životni vijek, a Rudnik se dodatno još i razvija, zapošljava nove radnike i doprinosi razvoju lokalne zajednice, e to je ono što trebamo njegovati i čuvati, kazao je načelnik Husić.

Slavlje povodom 70. rođendana pruge Brčko-Banovići obogaćeno je izložbom pod nazivom “70 godina pruge Brčko-Banovići” koju je pripremio Arhiv TK, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK i Muzej istočne Bosne, te svečanom vožnjom na relaciji Banovići-Brčko koja je upriličena u nedjelju 6. novembra.

 

2017-12-04T21:55:33+00:0007/11/2016|Kategorije: Vijesti|

PODOBNO ZA MOBILNE UREĐAJE

NAŠU STRANICU ODLIKUJE MODERNI RESPONSIVE DIZAJN I PODOBNA JE ZA MOBILNE UREĐAJE.

SAV SADRŽAJ, UKLJUČUJUĆI SVE FORME I FORME E UPRAVE SU FUNKCIONALNE NA MOBILNIM UREĐAJIMA.

FUNKCIONALNOST

IMATE PRIJEDLOG KAKO DA POBOLJŠAMO USLUGE GRAĐANA?
MOLIMO KORISTITE KONTAKT FORMU IZ GLAVNOG IZBORNIKA.

IMATE PRIJEDLOG ZA POBOLJŠANJE NAŠE WEB STRANICE?
JAVITE SE SLUŽBI ZA ODRŽAVANJE:
DSO "WEBPAGE.BA" | info@webpage.ba |Tel: 060-314-8045