Drugog dana Ramazanskog bajrama, Dana šehida, prisjećamo se svih onih koji su dali živote braneći porodicu, čast, vjeru i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu. Za slobodu Banovića i Bosne i Hercegovine svoje živote je položilo 268 Banovićana čija imena su uklesana na Centralnom spomen obilježju ispred kojeg je danas odata počast i položeno cvijeće.

– Ovo je jedan od najznačajnijih datuma, ne samo za našu opštinu nego i za cijelu državu Bosnu i Hercegovinu. Treba podsjetiti da se na današnji dan, prije 25 godina dogodio još jedan zločin u našoj blizini, zločin nad omladinom kada je granata s Ozrena usmrtila 71 osobu u centru Tuzle.  Ovo je još jedna prilika da odamo zahvalnost i prisjetimo se poginulih boraca i tuzlanske omladine koji su svoje živote trajno ugradili u temelje suverene, nezavisne i cjelovite države BiH, –  kazao je načelnik Midhat Husić.

Dan šehida u Bosni i Hercegovini ustanovljen je odlukom Rijaseta Islamske zajednice u BiH 23. januara 1995. godine. Uvršten je i u Program obilježavanja značajnih datuma i dogođaja na području opštine Banovići.

Dan šehida obilježen je i obilaskom šehidskih mezarja i učenjem Kur’anskih sura za sve šehide i podsjećanjem na njihovu žrtvu.