U Banovićima je danas svečano obilježena 75. godišnjica države Bosne i Hercegovine. Polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje šehida i poginulih boraca sa područja opštine Banovići, Općinsko vijeće Banovići danas je započelo obilježavanje 25. novembra, dana kojim se obilježava historijsko-pravni kontinuitet Bosne i Hercegovine.

O značaju Dana državnosti Bosne i Hercegovine za sve njene građane govorio je predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić.

– Ovdje smo danas da se svi zajedno prisjetimo i svečano obilježimo ovaj veliki praznik države Bosne i Hercegovine i svih njenih građana. Dan kada je u Mrkonjić Gradu održano prvo zasjedanje  ZAVNOBIH-a čijim će odlukama biti potvrđena viševjekovna državnost Bosne i Hercegovine kao zajedničke domovine svih njenih građana bez obzira na nacionalnu, vjersku, političku  i svaku drugu pripadnost. Samo u jednoj noći 25.11.1943. godine potvrđena je istina koju zna svaki Bosanaca i Hercegovaca da je Bosna i Hercegovina zemlja svih nas i da je putokaz ka boljem razumijevanju i jednakosti svih ljudi u ovoj zemlji, kazao je Delagić i čestitao praznik svim Bosancima i Hercegovcima.

Današnju svečanost uljepšali su učenici JU MSŠ „Banovići“ svojim prelijepim muzičkim perfomansom.