Okončana implementacija projekta „Pametna škola“ u Omazićima

VI STE OVDJE://Okončana implementacija projekta „Pametna škola“ u Omazićima

Okončana implementacija projekta „Pametna škola“ u Omazićima

U Područnoj osnovnoj školi “Omazići” u Banovićima danas je svečanim presjecanjem vrpce ozvaničena implementacija projekta „Inovativnim umom do pametnih škola“ ili skraćeno „Pametna škola“. Ovim projektom na objektu škole je izvršeno postavljanje termoizolacija na vanjske zidove i tavan, te postavljen novi toplovodni kotao na pelet.

Projekat vrijeda preko 30 hiljada konvertibilnih maraka realizovala je Vlada Tuzlanskog kantona u saradnji sa Centrom za razvoj i podršku Tuzla, a  u okviru prekograničnog programa saradnje između Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore 2014-2020.

– Ovo je druga „Pametna škola“ koja je urađena u okviru ovog projekat. Pored toga što je ova škola poprimila znatno ljepši izgled, postala je i energetski efikasna što je jedan od uslova ovog projekta, – kazao je ministar obrazovanja i nauke u Vladi TK Zlatan Muratović, te dodao  da će se i u narednom periodu nastaviti  saradnju sa CRP-om kako bi se povukla dodatna sredstva za druge slične projekte.

Najveća radost za učenike

Područna škola “Omazići” pripada Osnovnoj školi “Grivice” i broji ukupno 64 učenika raspoređena u četiri odjeljenja u kojima se odvija četverogodišnja nastava i za njene učenike ovaj projekat ima najveći značaj.

– Ovaj projekat ima veoma veliki značaj za ovu školu jer do sada naši učenici nisu imali zagrijane prostorije i bilo je veoma hladno. Sada imamo jednu malu toplu školu, ugodnu za rad što mnogo doprinosi učenju i napredovanju učenika naše škole, – kazala je direktorica Elvira Jusić te dodala da je Vlada Tuzlanskog kantona tokom 2017. godine uradila takođe značajne projekte u ovoj školi. – Zamjenjen je krov i stolarija na našoj školi, a ove godine u okviru ovog projekta urađena je termoizolacija na fasadu i krov, te instalirana peć na pelet čime smo dobili jednu pametnu malu i toplu školu, navodi Jusić.

– Planirano je da se kroz ovaj projekat na sličan način obnovi šest škola na području Tuzlanskog kantona shodno potrebama i u Brdsko-posavskoj županiji jedna škola. Neka sredstva su obezbjeđena od Evropske unije kroz prekogranični program, a ukupna vrijednost cjelokupnog projekta je 3,2 miliona konvertibilnih maraka, kazao je Amir Zahirović iz Centra za razvoj i podršku Tuzla.

Zajednički implementatori cjelokupnog projekta prekogranične saradnje koji će se realizovati u periodu od 2,5 godine su: Centar za razvoj i podršku Tuzla, Vlada TK, Brdsko-posavska županija, Zelena akcija Zagreb i Brdsko ekološko društvo Slavonski Brod.

– Ovo je jedan pionirski projekat svjetlije budućnost u Bosni i Hercegovini odnosno dokaz da Bosna i Hercegovina na najnižim nivoima poštuje i implementira projekte koji su obaveze države prema Pariškom sporazumu i Međunarodnom ugovoru o energetskoj efikasnosti, kazao je Adem Mostarlić , pomoćnik načelnika.

2018-12-05T08:45:12+00:0004/12/2018|Kategorije: Vijesti|

PODOBNO ZA MOBILNE UREĐAJE

NAŠU STRANICU ODLIKUJE MODERNI RESPONSIVE DIZAJN I PODOBNA JE ZA MOBILNE UREĐAJE.

SAV SADRŽAJ, UKLJUČUJUĆI SVE FORME I FORME E UPRAVE SU FUNKCIONALNE NA MOBILNIM UREĐAJIMA.

FUNKCIONALNOST

IMATE PRIJEDLOG KAKO DA POBOLJŠAMO USLUGE GRAĐANA?
MOLIMO KORISTITE KONTAKT FORMU IZ GLAVNOG IZBORNIKA.

IMATE PRIJEDLOG ZA POBOLJŠANJE NAŠE WEB STRANICE?
JAVITE SE SLUŽBI ZA ODRŽAVANJE:
DSO "WEBPAGE.BA" | info@webpage.ba |Tel: 060-314-8045