Općinski načelnik Midhat Husić i Komisija za provođenje konkursa za dodjelu stipendija učenicima i studentima za školsku 2016/2017. godinu na čelu sa Ćazimom Mešanovićem danas su uručili rješenja o dodjeli stipendija za 90 učenika i studenata.

I ove godine stipendije je dobilo 45 učenika i 45 studenata, a ukupna sredstva koja je Općina izdvojila za ovu namjenu iznose  67.500 KM, što će se prema riječima predsjedavajućeg Općinskog vijeća Nermina Delagića promijeniti u narednoj budžetkoj godini.

-U ovoj budžetskoj godini izdvojeno je 67.500 konvertibilnih maraka za stipendiranje kako učenika tako i studenata čime smo nastavili tradiciji pozitivnog izdvajanja za ove namjene. Takođe smo mišljenja da  bi u narednoj budžetskoj godini trebalo doći do povećanja ove budžetske stavke kako bi što veći broj učenika i studenata dobio ovu značajnu finansijsku potporu, kazao je Delagić.

Prema riječima nekoliko stipendista svaki vid podsticaja mladim ljudima koji postižu pozitivne rezultate dobro dođe jer su nameti za školovanje svakim danom sve veći. Općina Banovići i ove je godine u budžete za  podsticaj u školovanju predvidjela značajna sredstva iz kojih je obradovano 45 učenika sa po 50 KM/10 mjeseci i 45 studenata sa po 100 KM/10 mjeseci.