Općinski načelnik Midhat Husić i Melisa Papic, predstavnica World Vision-a BiH, danas su najmlađim Banovićanima svečano predali na korištenje i čuvanje moderno opremljeno novoizgrađeno dječije igralište u gradskom parku u Banovićima.

Finansijska sredstva za izgradnju dječijeg igrališta zajedno su obezbjedili Općina Banovići sa 75% i World Vision BiH sa 25%.

Priliku da se zahvali na pomoći World Vision-u iskoristio je načelnik Midhat Husić. – Zahvalio bih se organizaciji World Vision BiH i udruženju Moja generacija koje je bilo nosioc ovog projekta. Općina jeste najvećim  dijelom finansirala izgradnju ovog igrališta kao i rekonstrukciju drugih igrališta na području opštine Banovići, ali mi je posebno čast i zadovoljstvo što su se nevladine organizacije aktivno uključile u sva dešavanja, postali su nosioci značajnih kulturnih i sportskih manifestacija, a evo zajedno smo ušli i u infrastrukturne projekte, kazao je načelnik Husić.

U gradskom parku gdje je smješteno dječije igralište od danas su najmlađima na raspolaganju četiri nova tobogana, ljuljačke, klatilice na opruzi, klackalice i kombinovane sprave. Dječije igralište je uređeno korištenjem isključivo prirodnih materijala i kombinovanih sprava, te dizajnirano u skladu s ekološkim standardima, poštujući pri tome dječju individualnost i kreativnost u igri.

Najsretniji danas bili su najmlađi posjetioci za koje je ovo igralište namjenjeno. – Čast mi je biti ovdje danas i vidjeti sve ovo. Želim vam da koristite ove sprave svakodnevno i da ih čuvate kao da su vaše a mogu vam obećati da će World Vision BiH i u narednim godinama raditi u vašem gradu za dobrobit vaše djece, kazao je Vedad Džaferagić iz World vision BiH.

Cjelokupan projekat implementiralo je udruženje Moja generacija iz Banovića uz pomoć JP Komunalno d.o.o.  i  firme d.o.o. Hasanagić Banovići, te volontera sa područja opštine Banovići.

Pored ovog dječijeg igrališta, nedavno je pušteno u rad još jedno dječije igralište. Riječ je o igralištu koje je postavila  JU centar za zaštitu, razvoj i promociju turizma Banovići na izletištu Mačkovac.

Implementacijom ovih projekata značajno je poboljšan i obogaćen sadržaj za igru najmlađih stanovnika naše opštine.