Uvođenjem izvođača u posao izvođenja radova na regulaciji rijeke Litve na području općine Banovići i početkom radova na izradi kanalizacione mreže na relaciji Banovići – trafo stanica Mušići (III faza), danas je zvanično otvorena građevinska sezona u Banovićima. Projekti se realizuju uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstava i vodoprivrede Tuzlanskog kantona.

„Projekat regulacije riječnih korita je nastavak brige o uređenju istih na području Banovića. Ovim projektom se nastavlja doprinos ukupnoj stabilizaciji terena, kao i smanjenje mogućnosti izlijevanja voda“, kazao je pomoćnik načelnika Amir Mrkonjić.

S obzirom da se u blizine ovog korita nalazi novi stambeni objekat, te institucije javne uprave, ovaj projekat će pored ekoloških prihvatljivih rješenja, doprinijeti i ljepšem vizuelnom izgledu okoline i to na taj način što će se izvršiti kamena obloga kosina, te na kraju urediti zeleni pojas. Tim radovima prethodit će iskoličenje trase, čišćenje dna riječnog korita, uklanjanje obinskog zida, ugradnja šljunčanog tampona, zatrpavanje i izrada nasipa, izrada zaštitnih pragova i niz drugim radova da bi se na samom kraju uredilo cjelokupno gradilište i dovelo u prvobitno stanje. Ovim projektom je predviđeno uređenje riječnog korita u dužini od 117 metara.

Vrijednost ovog projekta je 100.000 konvertibilnih maraka, a rok za izvođenje radova je 90 dana.

Pored ovog projekta, u toku je i nastavak izrade kanalizacione mreže kojom će se mjesne zajednice Podgorje i Stražbenica spojiti na glavnu kanalizacionu mrežu. Ukupna vrijednost ovog projekta je 80.000 konvertibilnih maraka.

U proteklom periodu završena je i sanacija gradskog stepeništa u ulici Alije Izetbegovića, a u toku su i radovi na sanaciji stepeništa na potezu od zgrade Sarajka do Gradske pijace. Ukupna vrijednost ova dva projekta je 30.000 konvertibilnih maraka, a isti će se finansirati iz Budžeta Općine Banovići.