Kako je i najavljeno iz općinsih organa upravljanja i Direkcije cesta Tuzlanskog kantona, danas su zvanično počeli radovi na realizaciji najvećeg projekta u Banovićima u posljednjih deset godina. Riječ je o projektu izgradnje savremene saobraćajnice – kružnog toka u Banovićima čija je ukupna vrijednost oko 1,5 miliona konvertibilnih maraka.

„Danas je zvanično otvoreno  gradilišta i mi ovim projektom rješavamo usko grlo u saobraćaju u samom centru Banovića, na mjestu gdje se spajaju dvije regionalne ceste. Vrijednost investicije je oko 1,5 milion konvertibilnih maraka i ovo je prvi značajniji projekat koji se rješava na području općine Banovići u posljednjih deset godina“, kazao je općinski načelnik Midhat Husić.

U okviru ovog projekat uradit će se rekonstrukcija raskrsnice na dionici puta od sportske dvorane do autobuske stanice u Banovićima koja se nalazi na regionalnim cestama R-469 „Živinice – Banovići – Ribnica“ i R-471 „Banovići – Vijenac – Lukavac“. Ovo je jedan od projekata koji realizuje Direkcija cesta Tuzlanskog kantona u okviru svojih redovnih aktivnosti.

„Kao što smo i najavili u svih trinaest općina mi imamo planirane investicije. Jedna od većih investicija je ova u Banovićima. Ovaj projekat će se raditi u dvije faze. U ovoj godini je planirano ulaganje od 600.000 knvertibilnih maraka za  ovaj projekat. Ostatak investicija i radova će se završiti naredne godine. Pored ovog projekta imamo investiciju od 1200 metara na Majevici koju smo završili, imamo u Tuzli investiciju od 350.000 konvertibilnih maraka, imamo potpisane projekte u Zivinicama i Gradačcu, dok su u Gračanici i Srebreniku u toku javne nabavke“, kazao je Agan Delibajrić, direktor Direkcije cesta Tuzlanskog kantona.

Zajedničkim snagama Vlade Tuzlanskog kantona, Općine Banovići, Direkcije cesta Tuzlanskog kantona, Ministarstva razvoja, poduzetništva i obrta Tuzlanskog kantona i Ministartva saobraćaja Tuzlanskog kantona projekat je efikasno doveden do faze realizacije. Cjelokupan projekat finansirat će Direkcija cesta Tuzlanskog kantona, s obzirom da se navedene dionice puta nalaze u njihovoj nadležnosti, dok je Općina Banovića obezbjedila cc 11 dunuma zemljišta za ovu investiciju.

Radove na poslovima izgradnje kružnog toga izvodi firma „Rial-Šped“ d.o.o. Doboj Istok.

Prema riječima načelnika Husića prva faza projekta izgradnje kružnog toka bi trebala biti završena do kraja godine ukoliko to budu dozvoljavali vremenski uslovi.

Savremena saobraćajnica – kružni tok je prva saobraćajnica ovakve vrste na području Banovića koja će doprinijeti povećanoj sigurnosti u saobraćaju s obzirom da bi trebalo da značajno smanji gužve na ovom dijelu saobraćajnice.