Na području opštine Banovići, na radilištu budućeg kružnog toga, jučer je zvanično u svojstvu izvođača radova uvedena u posao firma Dževkomerc Inžinjering d.o.o. Zavidovići koja će u naredna dva mjeseca raditi na izmještanju postojeće vodovodne mreže gradskog vodovoda iz dijela budućeg dijela kružnog toka u Banovićima.

Dževkomerc će po projektu izvršiti izmiještanje četiri dionice postojeće vodovodne mreže na lokaciju pored budućeg kružnog toka kako bi se olakšala svaka naredna rekonstrukcija prilikom eventualnih kvarova u tom dijelu mreže. Prilikom izmještanja bit će postavljani novi kablovi, te uređeni šahtovi čime će se značajno poboljšati i samo stanje vodosnabdijevanja. Ukupna vrijednost ovog projekta je oko 80 hiljada konvertibilnih maraka a finansiran je od strane Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona.

Cjelokupni radovi na izgradnji najvećeg infrastrukturnog projekta trenutno u Banovićima, prema ranijim informacijama dobijenim u Direkciji cesta Tuzlanskog kantona koji su nosioci projekta izgradnje kružnog toka u Banovićima, trebali bi biti završeni u toku ove godine ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom.bog navedenih radova u gradskom području Banovića trenutno je saobraćaj otežan, te se mole vozači za strpljenje i korištenje alternativnih pravaca kako bi se radovi što bezbjednije priveli kraju.

Projekat rekonstrukcije raskrsnice-kružnog toka podrazumijeva rekonstrukciju raskrsnice na dionici puta od sportske dvorane do autobuske stanice u Banovićima a koja se nalazi na regionalnim cestama R-469 „Živinice – Banovići – Ribnica“ i R-471 „Banovići – Vijenac – Lukavac“.

Pored ovog projekat na području opštine Banovići u toku su i radovi na regulaciji i zacjevljenju dijela korita Begovog Potoka u mjesnoj zajednici Omazići preko kojeg se planira izmjestiti dio saobraćajnice na dionici puta od Elektroremonta do podružnice Čolići u Omazićima pri čemu će se značajno poboljšati putna komunikacija prema centralnom dijelu mjesne zajednice Omazići.

U narednom periodu iz Općine Banovići najavljuju početak još nekoliko značajnih infrastrukturnih projekata o kojima će javnost biti na vrijeme informisana.