Tradicionalnim maršom koji se organizuje 12. godinu zaredom počelo je obilježavanje 26. godišnjice 119. Muslimanske brdske brigade Banovići. Brigada je formirana 15. januara 1993. godine i kroz njene redove prošlo je blizu 6.000 vojnih obveznika.

– Došli smo u pozicu da iz godine u godinu obilježavamao ovaj značajni  datum. Ove godine je to na prostoru 4. i 5. bataljona što je dobra praksa da cijelu borbenu liniju od 40 kilometara ovim godišnjim obilježavanjem pokrijemo, – kazao je Nermin Delagić, predsjedavajući Općinskog vijeća.

Brigade su činili uglavnom dobrovoljci sa područja opštine Banovići i manjim brojem iz drugih opština, a mnogi od njih nisu se vidjeli više od dvije decenije.

– Ovaj današnji dan je pun emocija, srećeš ljude koje nisi vidio 20 godina, 25 godina, a svi smo dobro potkovani emocijama što se evo vidi i danas da dišemo svi ko jedan što je i jasan znak svim našim neprijateljima koji misle da mogu nešto napraviti da smo mi ipak i snažni i jaki i jedinstveni, kazao je Medžid Hidić, komandant 3. bataljona 119. Mbbr. Banovići.

– U ime Koordinacije boračkih organizacija se zahvaljujem Općinskom načelniku i Općinskom vijeću koji su u svom planu uvrstili ovaj datum kao jedan od najbitnijih na području opštine Banovići i naravno mi se nadamo da će se ova tradicija nastaviti. Mi u udruženju „Zlatni ljiljan“ obilježavamo još bitnih datuma ali ovaj je ubjedljivo jedan od najbitnijih kako za nas tako i za sve pripadnike 119. Mbbr., – kazao je  Derviš Ikanović, predsjednik UDNRP „Zlatni ljiljan“ općine Banovići.

Polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na spomen obilježjima u gradu, Brezovači i Ribnici nekadašnji pripadnici 119. Mbbr. prisjetili su se svojih poginulih suboraca, njih 268. Povodom Dana Brigade u organizaciji općinske komisije za obilježavanje značajnih datuma i događaja na području opštine Banovići biće organizova prijem za ratne komandante i predstavnike boračkih udruženja proisteklih iz rata.

Na dan Brigade, 15. januara 2019. godine bit će upriličen svečani prijem za članove Koordinacije boračkih udruženja.

 

Produkcija: JU “Centar za kulturu i informisanje” Banovići