Općinsko vijeće Banovići danas je  polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje šehida i poginulih boraca sa područja opštine Banovići, počelo obilježavanje 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

ZAVNOBIH-om su potvrđene historijske granice koje datiraju još iz vremena srednjovjekovne Bosne kada je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u tadašnjoj državnoj zajednici, kazao je predsjedvajući Općinskog vijeća Nermin Delagić podsjećajući na značaj ovog datuma.

– Najvažniji zaključak zasjedanja ZAVNOBIH-a je upravo činjenica da je Bosna i Hercegovina odlukom na ovom zasjedanju definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Tog dana Bosna i Hercegovina je potvrđena kao država, kako u teritorijalnom tako i u društveno političkom smislu i od tada se ni u jednom momentu, ma koliko god to neki osporavali, ne može osporiti njen hiljadugodišnji kontinuitet, istakao je Delagić i uputio čestitku svim građanima Bosne i Hercegovine.

Čestitku  povodom 76. godišnjice postojanja Bosne i Hercegovine uputio je općinski načelnik Midhat Husić naglasivši da je ovo još jedna prilika da se sjetimo, odamo počast i poštovanje svim šehidima i poginulim borcima, ratnim vojnim invalidima i svim pripadnicima oslobodilačkih snaga koji su branili našu domovinu Bosnu i Hercegovinu.

Današnju svečanost uljepšali su učenici Mješovite srednje škole „Banovići“ stihovima protkanim državom Bosnom i Hercegovinom.