Project Description

Planina Konjuh se nalazi neposredno iznad Banovića. Putem do srca Konjuha prostire se 12 kilometara asfalta i pješačke staze koje vode kroz gustu četinarsku i listopadnu šumu, bistre potoke i proplanke koji pružaju izuzetno lijepe uslove za izlet, lov, ribolov i planinarenje.

Ove godine Vlada TK usvojila je Zakon o proglašenju dijela planine Konjuh zaštićenim pejzažom „Konjuh“, kojim se ovo područje stavlja na listu kulturne baštine Bosne i Hercegovine. Površina zaštićenog pejzaža iznosi 8.016,61 ha, kao što je planirano prostornim planom TK i ona se prostire na teritoriji tri općine. U okviru zaštićenog pejzaža utvrđene su zaštićene zone koje moraju ostati u potpunosti očuvane, zone u kojima se ostvaruje zaštita izvornog stanja prirode i zone  namijenjena za turizam, sport i rekreaciju.
Prosječna visina planine je 1000 metara. Iznad te visine uzdižu se vrhovi: Šuplji Javor (1157 m), Vina Kruška (1088 m), Suho Drvlje (1206 m),   Zidine (1180m), vrh Konjuha (1328 m) i vrh Javorja (1261 m).