Pripreme za obilježavanje 70. godišnjice pruge Brčko-Banovići

VI STE OVDJE://Pripreme za obilježavanje 70. godišnjice pruge Brčko-Banovići

Pripreme za obilježavanje 70. godišnjice pruge Brčko-Banovići

Povodom priprema za obilježavanje 70. godišnjice izgradnje željezničke pruge Brčko – Banovići danas je u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli održan sastanak Organizacionog odbora za obilježavanje ovog jubileja.

Za ovu prugu Miroslav Krleža je svojedobno rekao da, „Nije ovo prva pruga na svijetu sigurno, ali je prva koju su izgradila djeca“. Obzirom da je ovo i prvi projekat u Evropi koji je realiziran na dobrovoljnoj bazi, a u kojem je učestvovalo skoro 60.000 omladinaca iz 20 zemalja svijeta, danas je aktualizirana i ideja da se 7. novembar predloži za međunarodni dan volunterizma.

Premijer Tuzlanskog kantona i predsjednik Organizacionog odbora Manifestacije Bego Gutić ističe da će „Vlada Tuzlanskog kantona podržati realizaciju ovog značajnog projekta, jer je, uz Rudnik Banovići, pruga bila okosnica razvoja cijelog ovog regiona“.

Današnjem sastanku Organizacionog odbora prisustvovao je i predstavnik Brčko Distrikta čime je potvrđena zajednička organizacija ove svečanosti, ali je rečeno i da ova pruga nije imala značaj samo za tuzlansku regiju, nego za cijelu Bosnu i Hercegovinu i bivšu Jugoslaviju, pa će se aktivno učešće tražiti i od viših nivoa vlasti.

Članovi Odbora su se složili da centralna aktivnost obilježavanja, koje će trajati ukupno oko mjesec dana, bude vožnja vozom na spomenutoj relaciji. Osim toga, uz prigodnu svečanu akademiju, tokom obilježavanja građani Tuzlanskog kantona, Brčko Distrikta, a vjerovatno i cijele Bosne i Hercegovine imat će priliku da pogledaju prigodne izložbe dokumenata i fakata vezanih uz prugu. Također dogovoreno je da se u okviru obilježavanja organizira i okrugli sto radnog naziva „Pruga Brčko – Banovići, jučer, danas, sutra“ koji bi trebao iz historijskog i stručnog ugla govoriti o značaju ovog projekta kako za društvenu zajednicu tako i za razvoj privrede.

Izvor: Ured za informisanje TK

2016-05-21T18:52:47+00:0017/05/2016|Kategorije: Vijesti|Oznake: , |

PODOBNO ZA MOBILNE UREĐAJE

NAŠU STRANICU ODLIKUJE MODERNI RESPONSIVE DIZAJN I PODOBNA JE ZA MOBILNE UREĐAJE.

SAV SADRŽAJ, UKLJUČUJUĆI SVE FORME I FORME E UPRAVE SU FUNKCIONALNE NA MOBILNIM UREĐAJIMA.

FUNKCIONALNOST

IMATE PRIJEDLOG KAKO DA POBOLJŠAMO USLUGE GRAĐANA?
MOLIMO KORISTITE KONTAKT FORMU IZ GLAVNOG IZBORNIKA.

IMATE PRIJEDLOG ZA POBOLJŠANJE NAŠE WEB STRANICE?
JAVITE SE SLUŽBI ZA ODRŽAVANJE:
DSO "WEBPAGE.BA" | info@webpage.ba |Tel: 060-314-8045