Općina Banovići jedan je od suorganizatora ovogodišnje manifestacije obilježavanja 70. godišnjice od izgradnje pruge Brčko-Banovići. Suorganizatori su još: Vlada  Tuzlanskog kantona, Vlada Brčkog distrikta, Arhiv Tuzlanskog kantona, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona, Muzej istočne Bosne, RMU Banovići,  Željeznice Federacije BiH, Filozofski fakultet Univerziteta u Tuzli i SUBNOR Tuzlanskog kantona.

Pokrovitelj manifestacije je Vlada Tuzlanskog kantona, a medijski pokrovitelj Radio-televizija Tuzlanskog kantona.

Program obilježavanja će trajati od 4. do 7. novembra 2016. a počinje u Radničkom domu u Banovićima 4. novembra svečanom akademijom.

Program obilježavanja 70. godišnjice od izgradnje pruge Brčko-Banovići:

Petak, 4. novembar 2016. godine, Radnički dom u Banovićima:

  • Izložba “70 godina pruge Brčko – Banovići” koju su priredili Arhiv Tuzlanskog kantona, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona i Muzej istočne Bosne, koja će biti otvorena u 18:30 sati.
  • Svečana akademija povodom 70. godišnjice izgradnje pruge Brčko – Banovići u 19:00 sati.

Nedelja, 6. novembar 2016. godine:

  • Svečani voz Banovići – Brčko: Polazak iz Banovića u 10 sati i dolazak u Brčko u 13:40 sati (sa prigodnim svečanim dočekom na stanicama)

Ponedeljak, 7. novembar 2016. godine, Dom kulture Brčko Distrikta BiH:

  • Izložba “70 godina pruge Brčko – Banovići” koju su priredili Arhiv Tuzlanskog kantona, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno – historijskog i prirodnog naslijeđa Tuzlanskog kantona i Muzej istočne Bosne, koja će biti otvorena u 9:30 sati.
  • Okrugli sto “Sedam decenija pruge Brčko – Banovići, historijski, društveni, privredni i razvojni značaj” u 10 sati.