Općinsko vijeće Banovići danas je medijima uputilo rekaciju na objavu Dnevnog avaza od 24.10.2019. godine na vijest pod naslovom „Selim iz Banovića, ugrožena mi je sigurnost“. Reakciju prenosimo u cijelosti:

“Mjesec dana nakon što je Općinsko vijeće Banovići proglasilo Safeta Softića i Fadila Novalića nepoželjnim gradjanima Banovića, u Avazu je dana 24.10 osvanula vijest pod naslovom „Selim iz Banovića, ugrožena mi je sigurnost“.

Mi mu poručujemo i tvrdimo da su Banovići trenutno najsigurnije mjesto za život, što potvrđuje i izvještaj Policijske uprave Banovići. Pitanje sigurnosti i prijetnji ne želimo da otvaramo, jer mi nismo nikada ni po kom osnovu prijetili bilo kome.

Dotični je nepoželjan zbog  svog političkog djelovanja, odnosno sprečavanja i blokiranja projekata na području općine Banovići.

Općinsko vijeće  mora reagovati na ovakvu izjavu iz prostog razloga, jer je on proglašen nepoželjnim građanom kao političar,  akcenat na ovo političar a ne kao predsjednik Sabora islamske zajednice kako je naveo gore u spomenutom tekstu.

Drugo, dotični gospodin je prije dvije godine odselio iz rodnih Banovića kada je i počela njegova opstrukcija izgradnje planiranih i razvojnih projekata i sve jača kampanja uništavanja ovog grada, a već deset godina ne živi u rodnim Banovićima.

Nikako nam nije jasno kako se dva puta može odseliti kada mu je ovdje samo cips ostao, a duša mu je već odavno na sarajevskom tlu, a sve ovdje što ima je prodao,  počevši od ličnih stvari (svoj vlastiti stan prije par mjeseci), a s porodicom  je već odavno u Sarajevu, tačnije od početka srednjoškolskog obrazovanja djeteta.

Dobro poznata je činjenica da gospodin Safet Softić ne živi u Banovićima duži niz godina, i sva svoja prava ostvaruje u Sarajevu (osim glasačkog) gdje je svojim političkim djelovanjem kod strateškog partnera pokušao spiječiti izgradnju najbitnijeg projekta za Općinu Banovići,  tj izgradnju TE.”

 

Reakcija Općinskog vijeća Banovići