Saopštenje za javnost

VI STE OVDJE://Saopštenje za javnost

Saopštenje za javnost

U vezi sa jučer održanom tematskom sjednicom Općinskog vijeća Banovići na kojoj je razmatrana aktuelna problematika oko otpuštanja radnika u preduzeću „Litvatrans“ d.d. Banovići, Općinski načelnik osuđuje potez uprave, menadžmenta i sindikata ovog preduzeća koje je bez bilo kakvog pokušaja razgovora sa strukturama lokalne zajednice otpustilo 29 radnika.

Nakon prvih najava i saznanja o otpuštanju većeg broja radnika od strane poslovodstva „Litvatrans“ d.d. Banovići ovaj organ je preduzeo niz aktivnosti  u pokušaju da se problem riješi odnosno preduprijede otkazi ugovora o radu. U vezi s tim  u prostorijama Općine Banovići održano je nekoliko sastanka sa otpuštenim radnicima, poslovodstvom „Litvatransa“ kao i većinskim vlasnikom pomenutog privrednog društva kojima su prisustvovali i moji saradnici  kako bih se lično iz prve ruke upoznao sa  nastalim problemom te pokušao pomoći u rješavanju istog.  Čitavom problemu sam pristupio prevashodno svjestan činjenice da su moja zakonska ovlaštenja kao Općinskog načelnika u ovoj situaciji ograničena jer se radi o privrednom društvu koje je u 100% privatnom vlasništvu ali kao Općinski načelnik i kao čovjek nisam mogao i želio ostati nijem na apele otpuštenih radnika za pomoć. Radnicima je svaki put obećana pomoć od strane Općine u okviru ovlaštenja i mogućnosti Općine kao lokalne samouprave bez želje i namjere da se daju lažne nade i obećanja koja se ne mogu ispuniti.  Većinski vlasnik „Litvatransa“ nažalost nije pokazao volju i želju da se pokuša naći konstruktivan kompromis u pogledu radno-pravnog statusa radnika kojima je dat otkaz ugovora o radu a nakon što se u rješavanje problema uključilo i Općinsko vijeće općine Banovići, želju za konstruktivnim pokušajem rješavanja problema nije pokazala ni opozicija u Općinskom vijeću koja je raspravu o pomenutoj temi pokušala iskoristiti za ubiranje jeftinih političkih poena umjesto da problemu pristupi realno u interesu prevashodno otpuštenih radnika i njihovih porodica čija je egzistencija sada ugrožena.

Umjesto pokušaja da se zajednički pristupi rješavanju problema u okviru zakonskih mogućnosti Vijeća i Načelnika, vijećnici opozicije su paušalo i neutemeljeno optuživali i predlagali zaključke koje je apsolutno nemoguće realizovati uz populističke parole o „zaštiti prava radničke klase“.

U ovom procesu za svaku osudu je i postupak Sindikalne organizacije ovog preduzeća koja nije pružila adekvatnu zaštitu radnicima.

Kako sam prethodno ukazao, kao Općinski načelnik sam se u potpunosti stavio na raspolaganje otpuštenim ranicima „Litvatransa“ u ostvarivanju njihovih  zakonskih prava i obećao pomoć u granicima zakonskih ovlaštenja i mogućnosti. Tako ću nastupati i nadalje, ne samo kada su u pitanju radnici „Litvatransa“  nego i svi drugi radnici na području općine Banovići koji se eventualo nađu u takvoj situaciji.

Životni i egzistencijalni problemi otpuštenih radnika ne mogu i ne smiju biti predmet stranačkih nadmetanja i nastojanja da se preko njihovih leđa ubiru politički poeni uz istovremeno prozivanje i optuživanje onih koji su pokazali iskrenu želju da pomognu i nađu prihvatljivo rješenje problema.

 

Općinski načelnik, Midhat Husić

2017-03-10T13:45:06+00:0010/03/2017|Kategorije: Vijesti|

PODOBNO ZA MOBILNE UREĐAJE

NAŠU STRANICU ODLIKUJE MODERNI RESPONSIVE DIZAJN I PODOBNA JE ZA MOBILNE UREĐAJE.

SAV SADRŽAJ, UKLJUČUJUĆI SVE FORME I FORME E UPRAVE SU FUNKCIONALNE NA MOBILNIM UREĐAJIMA.

FUNKCIONALNOST

IMATE PRIJEDLOG KAKO DA POBOLJŠAMO USLUGE GRAĐANA?
MOLIMO KORISTITE KONTAKT FORMU IZ GLAVNOG IZBORNIKA.

IMATE PRIJEDLOG ZA POBOLJŠANJE NAŠE WEB STRANICE?
JAVITE SE SLUŽBI ZA ODRŽAVANJE:
DSO "WEBPAGE.BA" | info@webpage.ba |Tel: 060-314-8045