U vezi sa jučer održanom tematskom sjednicom Općinskog vijeća Banovići na kojoj je razmatrana aktuelna problematika oko otpuštanja radnika u preduzeću „Litvatrans“ d.d. Banovići, Općinski načelnik osuđuje potez uprave, menadžmenta i sindikata ovog preduzeća koje je bez bilo kakvog pokušaja razgovora sa strukturama lokalne zajednice otpustilo 29 radnika.

Nakon prvih najava i saznanja o otpuštanju većeg broja radnika od strane poslovodstva „Litvatrans“ d.d. Banovići ovaj organ je preduzeo niz aktivnosti  u pokušaju da se problem riješi odnosno preduprijede otkazi ugovora o radu. U vezi s tim  u prostorijama Općine Banovići održano je nekoliko sastanka sa otpuštenim radnicima, poslovodstvom „Litvatransa“ kao i većinskim vlasnikom pomenutog privrednog društva kojima su prisustvovali i moji saradnici  kako bih se lično iz prve ruke upoznao sa  nastalim problemom te pokušao pomoći u rješavanju istog.  Čitavom problemu sam pristupio prevashodno svjestan činjenice da su moja zakonska ovlaštenja kao Općinskog načelnika u ovoj situaciji ograničena jer se radi o privrednom društvu koje je u 100% privatnom vlasništvu ali kao Općinski načelnik i kao čovjek nisam mogao i želio ostati nijem na apele otpuštenih radnika za pomoć. Radnicima je svaki put obećana pomoć od strane Općine u okviru ovlaštenja i mogućnosti Općine kao lokalne samouprave bez želje i namjere da se daju lažne nade i obećanja koja se ne mogu ispuniti.  Većinski vlasnik „Litvatransa“ nažalost nije pokazao volju i želju da se pokuša naći konstruktivan kompromis u pogledu radno-pravnog statusa radnika kojima je dat otkaz ugovora o radu a nakon što se u rješavanje problema uključilo i Općinsko vijeće općine Banovići, želju za konstruktivnim pokušajem rješavanja problema nije pokazala ni opozicija u Općinskom vijeću koja je raspravu o pomenutoj temi pokušala iskoristiti za ubiranje jeftinih političkih poena umjesto da problemu pristupi realno u interesu prevashodno otpuštenih radnika i njihovih porodica čija je egzistencija sada ugrožena.

Umjesto pokušaja da se zajednički pristupi rješavanju problema u okviru zakonskih mogućnosti Vijeća i Načelnika, vijećnici opozicije su paušalo i neutemeljeno optuživali i predlagali zaključke koje je apsolutno nemoguće realizovati uz populističke parole o „zaštiti prava radničke klase“.

U ovom procesu za svaku osudu je i postupak Sindikalne organizacije ovog preduzeća koja nije pružila adekvatnu zaštitu radnicima.

Kako sam prethodno ukazao, kao Općinski načelnik sam se u potpunosti stavio na raspolaganje otpuštenim ranicima „Litvatransa“ u ostvarivanju njihovih  zakonskih prava i obećao pomoć u granicima zakonskih ovlaštenja i mogućnosti. Tako ću nastupati i nadalje, ne samo kada su u pitanju radnici „Litvatransa“  nego i svi drugi radnici na području općine Banovići koji se eventualo nađu u takvoj situaciji.

Životni i egzistencijalni problemi otpuštenih radnika ne mogu i ne smiju biti predmet stranačkih nadmetanja i nastojanja da se preko njihovih leđa ubiru politički poeni uz istovremeno prozivanje i optuživanje onih koji su pokazali iskrenu želju da pomognu i nađu prihvatljivo rješenje problema.

 

Općinski načelnik, Midhat Husić