Krov nad glavom za osam socijalnih porodica Romske nacionalnosti

U banovićkom naselju Podgorje  danas je obilježeno polaganje kamena temeljca za izgradnju dvije zgrade socijalnog stanovanja u koje će biti smješteno osam porodica Romske nacionalnosti. Kamen temeljac  položili su općinski načelnik Midhat Husić, direktorica Hilfswerk Austria Inetrnatinal za BiH Suzana Jašarević, predstavnica Delegacije EU u BiH Ajša Adrović-Bešlagić, predstavnk Ministarstava za ljudska prava i izbjeglice BiH i predstavnik Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica.

Načelnik Midhat Husić

Projekat finansira Evropska unija preko Hilfswerk Austria International BiH uz finansijsku podršku Općine Banovići i Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica. „Ukupna vrijednost projekta je 260 hiljada konvertibilnih maraka, Federalno ministartvo učestvuje sa 100 hiljada konvertibilnih maraka dok mi kofinansiramo projekat  sa 40 hiljada konvertibilnih maraka. Takođe smo obezbjedili sve potrebne dozvole, obezbjedili zemljište, svu potrebnu infrastrukturu“, kazao je načelnik Husić.

Kako su naveli nosioci projekta iz Hilfwerka, očekuje se da ovaj projekat bude završen u roku od godinu dana i da se porodice usele u zgrade. Ovo je samo nastavak aktivnosti koje lokalna zajednica provodi s ciljem poboljša društvene i socijalne inkluzije Roma na području općine Banovići. Projekat Roma Action se realizuje u dvije faze.

„Prva faza projekta je završena prošle godine kada je ukupno 149 stambenih jedinica izgrađeno ili rekonstruisano, danas je počela implemntacija druge faze u kojoj će se izgraditi još 140 stambenih jedinica za 140 familija Romske nacionalnosti u devet općina sa područja BiH“, kazala je predstavnica Delegacije EU u BiH Ajša Adrović-Bešlagić.

Na području općine Banovići živi preko 600 pripadnika Romske nacionalnosti i ovaj projekat ima najveći značaj upravo za njih. „Za porodice ovo znači mnogo, početak jednog sigurnog, novog života, a za nas implementatore znači vrlo dobru saradnju sa načelnikom Husićem koji je pored finansijske podrške obezbijedio i sve druge potrebne elemente. Meni kao čovjeku znači i nadu da će Općina Banovići nastaviti sa sličnim projektima na stmabenom zbrinjavanju Roma bilo kroz izgradnju i rekonstrukciju postojećih objekata, bilo kroz rekonstrukciju kanalizacione, vodovodne mreže i projekata zapošljavanja Roma, zdravstvenoj zaštiti i proces obrazovanja Romske djece na ovim područjima“ kazao je predsjednik partnerske organizacije Kali Sara Dervo Sejdić.

Kroz slične projekte na području Banovića u proteklih pet godina zbrinuto je 16 romskih porodica, a krov nad glavom je dobilo preko 70 pripadnika Romske nacionalnosti.

Kontinuirano smo uključeni u projekte namjenjene poboljašnju uslova žvota romske populacije, posebno kada je u pitanju izgradnja infrstrukture. Romi imaju moju snažnu podršku i to sam i pokazao kroz projekte socijalnog, zdravstvenog i stambenog zbrinjavanja, dodao je načelnik Husić.