U prostorijama Općine Banovići danas su potpisani ugovori, uručeni ključevi i predati stanovi na korištenje za osam porodica Romske nacionalnosti. Ugovore su potpisali korisnici stanarskog prava i općinski načelnik Midhat Husić koji je dao snažnu podršku socijalnoj inkluziji Roma u Banovićima.

Projekat vrijeda 260 hiljada konvertibilnih maraka finansira Evropska unija preko Hilfswerk Austria International BiH uz finansijsku podršku Općine Banovići i Federalnog ministarstva raseljenih lica i izbjeglica.

„Općina Banovići je za ovaj projekat obezbjedila sve neophodne priključke kao što su priključci za vodu, električnu energiju i kanalizacionu mrežu, te finansijski podržala projekat sa 40 hiljada konvertibilnih maraka. Ovim smo danas stambeno riješili još osam Romskih porodica“, kazao je pomoćnik načelnika Amir Mrkonjić.

U okviru ovog projekta izgrađene su dvije stambene zgrade sa po četiri stana koje se nalaze u naselju Podgorje u neposrednoj blizini romskog naselja Veseli Brijeg.

„Ovaj projekat je uspješno realizovan zahvaljujući prije svega općinskom načelniku Midhatu Husiću i njegovoj upravi i mislim da ćemo i dalje nastaviti dobru saradnju jer smo dobar tim što pokazuju rezultati koji možemo izmjeriti rješavanjem problema prvenstveno u oblasti stambenog zbrinjavanja Roma na području opštine Banovići“, kazao je predstavnik Hilfswerka Željko Halilović.

Na području općine Banovići živi preko 600 pripadnika Romske nacionalnosti i ovaj projekat ima najveći značaj upravo za njih.  Svi danas stambeno zbrinuti Romi imali su samo riječi pohvale za cijeli projekat i institucije koje su pomogle isti.

U narednom periodu kako navode iz ovih organizacije veću pažnju posvetiti će održivom razvoju ovih kategorija.