Polaganjem cvijeća na Centralno spomen obilježje šehida i poginulih boraca sa područja opštine Banovići, Općinsko vijeće Banovići danas je započelo obilježavanje 73. godišnjice od potvrđivanja BiH kao države, dana kojim se obilježava historijsko-politički i državno-pravni indivudualitet BiH.

Svečanost je održana uz prisustvo velikog broja gostiju sa svih nivoa vlasti Bosne i Hercegovine, a svečanim referatom prisutnima se obratio predsjedavajući Općinskog vijeća Banovići, Nermin Delagić ističući značaj ovog datuma. – Dan državnosti BiH, 25.11.  predstavlja historijski datum i praznik svih onih istinskih Bosanaca i Hercegovaca koji vole svoju domovinu, jednu i jedinu Bosnu i Hercegovinu. Stvarajući novu demokratsku državu RBiH vjećnici ZAVNOBIH-a su bili duboko svjesni da Bosna i Hercegovina može opstati i postojati samo na principima zajedništva cijelovitosti, ravnopravnosti , multietičnosti i multikulture koji su bili i ostali oličenje BiH kao savremene demokratske države. On je posebno istakao da se ne smije degradirati ili nedaj Bože zaboraviti veličina žrtava za slobodnu, nezavisnu i cijelovitu državu BiH koja je kao takva bila i ostala oličenje bosanskog duha, multikulture i zajedništva zasnovanog na principima ZAVNOBIH-a.

Na kraju svog obraćanja Delagić je svim građanima Banovića i državljanima BiH čestitao Dan državnosti BiH sa željom da će i oni koji je ne priznaju shvatiti da je ZVNOBIH dio i njihove historije.

Čestitke povodom ovog datuma prisutnima je uputio i općinski načelnik Midhat Husić, nadajući se će oni koji osporavaju ovaj praznik shvatiti da je ZVNOBIH kamen temeljac savremene i moderne BiH kao i model koji ukazuje na način kako svi zajedno možemo živjeti u zajednici evropskih naroda. Husić je istakao i to da je ZVNOBIH najznačajniji datum naše historije, datum koji potvrđuje milenijsko-historijsko postojanje BiH.

Svečanost povodom Dana državnosti BiH prelijepim muzičkim perfomansom o domovini uljepšali su učenici JU MSŠ „Banovići“ pod mentorstvom profesora Elvira Salihovića.