Centralna svečanost povodom 10. septembra, Dana općine Banovići održana je danas u Pozorišnoj sali Radničkog doma gdje su predstavljeni rezultati jednogodišnjeg rada lokalne zajednice na čelu sa aktuelnim načelnikom Midhatom Husićem. Bila je ovo prilika i da se dodjeli najveće općinsko priznanje Počasni građanin  Banovića koje je po prvi put dodjeljeno doktoru tehničkih nauka iz oblasti rudarstva, Mirsadu Kukiću.

Desetog septembra navršava se 21 godina od kada je oslobođenjem mjesnih zajednica Seona i Aljkovići oslobođeno područje cijele naše općine, a stanovnicima ovih mjesnih zajednica omogućeno da se vrate na svoja ognjišta. Zbog toga je 10. septembar nesumnjivo najznačajniji datum iz novije historije koji je zaslužio da se pamti i obilježava.

Načelnik Midhat Husić

O svom jedogodišnjem radu lokalne samouprave i načelnika Husića prikazan je kratki film u produkciji Javne ustanove „Centar za kulturu i informisanje“ Banovići, a načelnik Husić je podnio referat u kojem je između ostalog kazao: „Uradilo se mnogo toga, mnogo truda je uloženo u izgradnju kako gradskog područja, tako i mjesnih zajednica a o tome nama svima svjedeoči realizovanih preko 60 infrastrukturnih projekata a među kojima je i projekat izgradnje kružnog toga u Banovićima i završetak izgradnje gradskog trga“.

Prisutnima se obratio i premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić: „Ovo što je Načelnik kazao i što je prikazano u filmu nisu samo riječi i slika. Vidjeli smo i djela, imali smo priliku da vidimo nove kilometre asfalta, imali smo priliku da vidimo nove objekte, nove vodovode, nove kanalizacione mreže i novo cjelokupno okruženje. Svjedoci smo da Banovići danas nisu isti kao prošle godine i ja Načelniku na tome čestitiam“.

Na svečanosti organizovanoj povodom Dan Općine po prvi put je dodjeljeno najveće općinsko priznanje „Počasni građanin Banovića“. Za najveće pojedinačne zasluge, za razvoj i istrajnost u izgradnji i obezbjeđenju daljeg razvoja Rudnika i Banovića, za borbu za izgradnju projekata termoelektrane i cementare kojii će osigurati sigurniju budućnost Banovića, za opštu borbu i opšte dobro Općinsko vijeće Banovići po prvi put je dodijelilo priznanje „Počasni građanin Banovića“ doktoru Mirsadu Kukiću, inače zastupniku u Federalnom parlamnetu i članu predsjedništva SDA BiH.

Ovom priliko položeo je cvijeće na Centralnom spomen obilježju i odata počast šehidima i poginulim borcima.

Inace, u sklopu Dana Općine održan je niz manifestacija u okviru Banovićkog kulturnog ljeta gdje su kako najmladji tako i svi građani mogli uživati svaki dan u kulturnim manifestacijam.

Sutra (10.09.2016.) ce u okviru Programa obilježavaja Dana Općine biti položeno cvijeće na Centralno spomen obilježje šehidima i poginulim borcima u 12:45 h, odakle se protokol nastavlja svečanim puštanjem u promet novoasfaltiranog puta u mjesnoj zajednici Brezovača u naselju Ćatići, zatim će biti ozvaničen završetak radova na izgradnji puta u mjesnoj zajednici Pribitkovići na dionici Prokop i puštanje u funkciju rezervoara za napajanje vodom lokalnog stanovništva u mjesnoj zajednici Aljkovići.

U večernjim satima svi ce moći uzivati u igrama i pjesmam KUD Litva Banovići koji u sardnji sa prijateljskim kulturno-umjetničkim društvima organizuje Festival foklora Banovici 2016. nakon čega biti upriličen i vatromet.