„Prvi mart 1992. je upisan zlatnim slovima u hiljadogodišnjoj historiji Bosne i Hercegovine kao Dan njene nezavisnosti i priznanje Međunarodne zajednice. Ovim činom Bosna i Hecregovina se svrstala među 190 nezavisnih zemalja u svijetu čime je počeo njen historijski hod kao potpuno suverene i samostalne države. Čvrsta i jasno izražena volja građana Bosne i Hercegovine još jednom je pokazala svu snagu ovog naroda, te želju za građenjem vlastite domovine što se pokazalo kao najuzvišeniji zadatak svih onih koji vole Bosnu i Hercegovinu i koja predstavlja garant prosperiteta u budućnosti njenih građana”, kazao je zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Banovići Mirza Demirović u svom svečanom referatu koji je održao povodom 1. marta, Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine na svečanoj sjednici Općinskog vijeća.

Na svečanosti su se još obratili i čestitke uputili: predsjedavajući Općinskog vijeća Nermin Delagić, općinski načelnik Midhat Husić, te predstavnici ratnih udruženja građana sa područja općine Banovići. Najljepše čestitke Bosni i Hercegovini su uputili učenici JU MSŠ „Banovići“ prelijepim muzičkim repertoarom posvećenim nam jednoj jedinoj domovini Bosni i Hercegovini.

U okviru ove svečanosti, odata je i posebna počast, te položeno cvijeće na Centralnom spomen obilježju šehidima i poginulim borcima narodnooslobodilačkog rata.