Uređnje putne infrastrukture u mjesnim zajednicama na području cijele opštine Banovići jedan je od prioriteta kada su u pitanju kapitalna ulaganja u ovoj godini. Nakon asfaltiranja četiri dionice puta u mjesnim zajednicama  Aljkovići,Tulovići i Banovići Selo završeno je asfaltiranje dijela dionice puta u naselju Mušići, mjesna zajednica Podgorje.

– Radi se o investiciji ukupne vrijednosti preko 85 hiljada konvertibilnih maraka. Danas asfaltirana dionica je duga 650 metara i ova sredstva su obezbjeđena iz Budžeta Općine Banovići za 2018. godinu, kazao je Amir Mrkonjić, pomoćnik Općinskog načelnika.

Inače, Mušići su sa regionalnim putem Banovići-Lukavac do sada bili povezani asfaltnim putem urađenim davnih 80-tih godina prošlog stoljeća. Pripremni radovi na ovom dijelu dionice počelu su prije sedam dana i u kratkom roku završeni su. Putpuno devastirana dionica puta od danas blista u novom ruhu.

 

Poboljšani uslovi života mještana

-Nova putna komunikacija doprinijet će boljem razvoju kako mjesne zajednice tako i života na ovom području opštine i ovom dijelu mjesne zajednice na čemu se posebno zahvaljujem općinskim strukturama i Općinskom načelniku, kazao je Mirnes Softić, mještanin Podgorja.

Iz oblasti putne infrastrukture u pripremi je još nekoliko projekata.

-Ostalo je još da se urade po dvije dionice u mjesnim zajednicama Stražbenica, Oskova i Seona i po jedna dionica u mjesnim zajednicama Grivice i Grad II, te uz pomoć viših nivoa vlasti dvije dionice u mjesnoj zajednici Seona i jedna u mjesnoj zajednici Aljkovići, kazao je Mrkonjić.

Pored putne infrastrukture na području opštine Banovići aktuelni su radovi na projektima poboljšanja vodosnadbijevanja i izgradnje javne rasvjete. Uz finansijsku pomoć Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Tuzlanskog kantona aktivno se izvode radovi na vodovodnim distributivnim mrežama u mjesnoj zajednici Brezovača i Banovići Selo. Radovi na izgradnji moderne led javne rasvjete trenutno su aktuelni na lokaciji kružnog toka u Banovićima.