Općina Banovići ovih dana počinje sa implementacijom novog projekta u oblasti energetske efikasnosti. Naime ministarstvo prostornog uređenja i zaštite okolice TK je raspisalo javni poziv lokalnim zajednicama za projekte energetske efikasnosti u oblasti stanogradnje. Općina Banovići se prijavila na navedeni javni poziv, te na taj način obezbijedila dio sredstava za implementaciju navedenog projekta. Ovom javnom pozivu prethodio je niz aktivnosti koje je trebalo provesti da bi se obezbijedili preduslovi za učešće na javnom pozivu. Prije svega trebalo je uraditi energetski audit koji pokazuje opravdanost ulaganja u energetske mjere, a zatim i finansijsko učešće stanara u provođenju mjera odnosno u sufinansiranju radova.

Nakon nekoliko sastanaka sa vlasnicima stanova u zgradi u ulici Alije Izetbegovića br 11-19 (Trgovačka), te prezentacije ukupnih troškova investicije donesena je odluka o učešću u ovom projektu te usvajanju mjera energetske efikasnosti koje će se implementirati kroz ovaj projekat. Tako je dogovoreno da će stanari finansirati rekonstrukciju i izradu novog krova u vrijednosti oko 70.000,00 km, a da će Općina zajedno sa Ministarstom prostornog uređenja i zaštite okoliša finansirati izradu termofasade na pomenutom objektu za šta su obezbijeđena sredstva u iznosu od 180.000,00 km. Izvođenje radova na rekonstrukciji krova stanari su dogovorili sa upraviteljem te zgrade firmom „Mont Fasaden“ d.o.o. iz Banovića, dok je izbor izvođača za izradu termofasade u toku.

Implementacijom ovog projekta stanari će dobiti velike uštede u ogrjevu te smanjenje računa za utrošene energente obzirom da zgrada nije priključena na gradsko grijanje, a grad Banovići će dobiti jedan uređen i estetski lijep objekat u samom centru grada.