Aktuelni javni pozivi za mala i srednja preduzeća, udruženja Roma i organizacije civilnog društva

Obavještenje za udruženja Roma

Na osnovu člana 6. stav (1) tačka e), f) i h) Memoranduma o razumijevanju za implementaciju Akcionog plana Bosne i Hercegovine za rješavanje problema Roma u oblasti zdravstvene zaštite za 2020. godinu potpisanog između Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine dana 14.12.2020. godine, direktor Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH u postupku odabira romskih udruženja u procesu implementacije ciljeva, programa  mjera i ovog Memoranduma, uz vođenje računa o jednakopravnom pristupu svih romskih udruženja na teritoriji Federacije BiH koji ispunjavaju kriterije upućuje POZIV ZA DOSTAVU PRIJAVE ZA UČEŠĆE U DIJELU AKTIVNOSTI NA REALIZACIJI PROJEKTA „PODIZANJE SVIJESTI IZ OBLASTI ZAŠTITE ZDRAVLJA ROMSKE POPULACIJE“, od 02.04.2021.godine.

Za dodjelu sredstava mogu se prijaviti Udruženja „Roma“ registrovana na teritoriji FBiH i njihovi savezi/savjeti.

Obrasci za prijave na Javni poziv nalaze se na web stranicama Zavoda za javno zdravstvo FBiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine.

Rok za podnošenje prijave je 15 dana od dana objavljivanja Obavještenja o objavi Javnog poziva u dnevnom listu na teritoriji FBiH.

LINK za detaljnije informacije

 

Obavještenje za mala i srednja preduzeća

Projekat „Podrška pripremi za implementaciju ciljeva održivog razvoja i uključivanja privatnog sektora“, kojeg provodi Razvojni program Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini (UNDP u BiH), a finansira Švedska, poziva sva zainteresovana mala i srednja preduzeća iz BiH da se prijave za učešće u „Izazovu dekarbonizacije“.

Ovom intervencijom će se identifikovati i uključiti pet preduzeća iz BiH, te će im se pomoći da iz krize izađu jači sa pametnim rješenjem, težit će se uspostavljanju održivih pristupa za buduće poslovne operacije kroz pilot-provođenje konkretnih kratkoročnih intervencija koje će doprinijeti dekarbonizaciji njihovih poslovnih operacija.

Izazov dekarbonizacije za mala i srednja preduzeća će doprinijeti održivom i zelenom oporavku privatnog sektora u BiH kroz pružanje podrške preduzećima liderima uključenim u Izazov u:

  • Smanjenju njihovog energetskog intenziteta;
  • Prijelazu sa fosilnih goriva na goriva iz obnovljivih izvora;
  • Kontroli emisija stakleničkih gasova;
  • Kontroli emisija zagađivača zraka.

Proces pružanja pomoći će trajati od aprila do septembra 2021. godine.

Rok za dostavljanje onlajn prijava ističe u ponoć 21. aprila 2021. godine.

Više informacija o pozivu možete pogledati ovdje.

 

Obavještenje za nevladine organizacije i organizacije civilnog društva

Globalna razvojna mreža (GDN) poziva neprofitne nevladine organizacije (NVO) i organizacije civilnog društva (OCD) iz zemalja sa niskim i nižim srednjim dohotkom da podnesu projektne prijedloge u okviru slijedeće tri teme za Japansku nagradu za najinovativniji razvojni projekat (MIDP) za 2021. godinu.

Japanska nagrada za najinovativniji razvojni projekat je program dodjele bespovratnih sredstava pod okriljem poziva za globalne nagrade za razvoj, kojim upravlja GDN, a finansira Ministarstvo finansija, Vlade Japana.

Nagrada je usmjerena na projekte koji su trenutno u fazi provedbe i koji imaju visok potencijal utjecaja usmjerene na izuzetno marginalizirane i ugrožene grupe smještene u zemljama razvoja.

Rok za prijavu je 09.06. 2021. godine.

Više informacija potražite ovdje.