Obavještenje o takmičenju za izbor najboljih ideja koje će pomoći ruralnim zajednicama da se oporave od utjecaja pandemije COVID – 19.

Služba za društvene djelatnosti i zajedničke poslove općine Banovići obavještava sve zainteresovane subjekte sa područja općine Banovići da je Svjetska turistička organizacija (UNWTO) pokrenula takmičenje kako bi identificirala najbolje ideje koje će pomoći ruralnim zajednicama da se oporave od utjecaja pandemije COVID – 19.

Cilj takmičenje je podržati ruralni turizam kao ključni alat za borbu protiv depopulacije, promociju inkluzije i smanjenje regionalnih nejednakosti u prihodima i razvoju, kao dio UNWTO-ovog posebnog fokusa na ruralni razvoj kroz turizam.

PRIJAVE OTVORENE ZA ČETIRI KATEGORIJE:

ZA LJUDE – Jednaka šansa za sve

Projekti koji podstiču stvaranje radnih mjesta i prilika, promoviraju osnaživanje žena i mladih i grade mogućnosti za ranjive grupe u ruralnim područjima.

ZA PLANETU – Zaštita prirodnih resursa

Projekti koji se odnose na promociju i zaštitu prirodnih resursa, uključujući rješavanje negativnog utjecaja turizma na klimatske promjene, rješavanje pitanja otpada i zaštite prirodnih resursa.

ZA PROSPERITET – Stvaranje prilika za rast

Startupi koji pružaju inovativna rješenja kroz nove poslovne modele, instrumente koji promoviraju pristup finansijama, tržištima i marketingu za turizam u ruralnim područjima.

ZA UNAPREĐENJE I KORIŠTENJE NOVIH TEHNOLOGIJA

Projekti usmjereni na upotrebu novih tehnologija ili inovacija za konkurentnost i unapređenje rurualnog turizma.

KRITERIJI ZA ODABIR:

Ovo takmičenje je namjenjeno projektima u ranoj fazi razvoja. Zahtjevi za učešće su sljedeći:

  • inovativnost;
  • potencijal za skalabilnost/rast posla;
  • ovjeren ili testiran poslovni model;
  • širenje tržišta;
  • tim preduzetnika/promotora;
  • posvećenost ciljevima održivog razvoja;
  • relevantnost teme.

Pored ovoh kriterija evaluirat će se i drugi zahtjevi za odabir, kao što su:

Tržišni potencijal, održivost, društvena odgovornost, socijalne inovacije, ekonomski utjecaj, utjecaj na okoliš, utjecaj na upravljanje destinacijom.

MOGUĆNOST KOJE DOBIJAJU ODABRANI KANDIDATI:

Mentorstvo UNWTO-a i vrhunskih partnera, prilagođena podrška za startupe, mogućnosti ulaganja, postajanje dijelom UNWTO-ove mreže za inovacije, postajanje dijelom UNWTO-ovog pilot projekta „Najbolja turistička sela“, mogućnosti stipendiranja  za Turističku online akademiju, prilika za predstavljanje startupa na 14. Generalnoj skupštini UNWTO- a u Mrakešu, Maroko.

NAČIN PODNOŠENJA PRIJAVE:

Obrazac za registracju dostupan je na web stranici: https://www.unwto.org/unwto-startup-competition.

Više informacija o ovom projektu dostupno je na sljedećem linku: https://www.unwto.org/news/startup-competition-seeks-ideas-to-accelerate-rural-development-through-tourism

Rok za prijavu je 01.07.2021. godine.