Poziv na Događaj konsultacija za razvojne pravce Tranzicijskog Plana općine Banovići – Projekat „BiH SuTra“

Informišemo javnost i zainteresovane strane iz civilnog, javnog, privatnog i nevladinog sektora o planiranim događajima konsultacija za razvojne pravce Tranzicijskog Plana u okviru BiH SuTra Projekta za četiri pilot jedinice lokalne samouprave: općine Breza i Banovići, Grad Živinice i Opština Ugljevik.

Naši angažovani stručnjaci pripremili su nacrte ciljeva/aspiracija za 2050. godinu za svaku pod-oblast/mjeru unutar razvojnih pravaca:

  1. Dekarbonizacija (energija, klima i održivi transport)​,
  2. Cirkularna ekonomija​,
  3. Smanjenje zagađenja​,
  4. Održiva poljoprivreda​,
  5. Zaštita prirode i biodiverziteta,

što predstavlja argumentovano uporište za postavljanje i razrađivanje mjeraza dugoročni (do 2050.), srednjoročni (2035.) i kratkoročni (3 godine) period.

Događaji će se održati početkom aprila 2024. godine a detalji za općinu Banovići su prikazani ispod:

JLSDatumVrijemeMjesto
Banovići04.04.2024. godine10:00-14:30 hZgrada kulture, umjetnosti i informisanja (zgrada BKC-a)

Molimo vas da potvrdite svoje prisustvo odgovorom na e-mail [email protected] najkasnije 2 dana prije događaja. Molimo Vas da planirate Vaše prisustvo na prezentacijama i diskusijama vezanih za radnu grupu – tranzicijski pravac od interesa, a podjednako možete ispratiti cijeli događaj, ukoliko ste u mogućnosti.

Držimo da je ovaj događaj ključan za osiguranje sveobuhvatnih i inkluzivnih perspektiva u procesu donošenja odluka, što doprinosi efikasnijem i održivijem razvoju i iskreno se radujemo Vašem aktivnom učešću.

Očekivani prvi nacrt mjera i sljedeći sastanak planiramo za maj 2024. godine.

Ukoliko su Vam potrebne dodatne informacije, molimo da kontaktirate Emu Midžić, [email protected].

AGENDA