Poziv za nominacije – Nagrada Equator za 2021. godinu

Inicijativa za Equator pod vodstvom UNDP-a objavila je svoj globalni poziv za nominacije za nagradu Equator 2021. uoči Dana planete Zemlje.

Ovaj 12. ciklus UNDP-ove nagrade za Equator fokusirat će se na lokalne i autohtone zajednice u ruralnim područjima koje su razvile inovativna rješenja zasnovana na održivim prehrambenim sistemima u borbi protiv klimatskih promjena i gubitka biološke raznolikosti u pravcu unapređenja zelene ekonomije. Inicijativa za Equator partnerstvo je pod vodstvom UNDP-a koje okuplja UN, vlade, civilno društvo, preduzeća i lokalne organizacije kako bi unaprijedili lokalna rješenja održivog razvoja za ljude, prirodu i otporne zajednice. Partneri su vlade Njemačke (BMZ), Norveške (NORAD) i Švedske (Sida); Conservation International; Konvencija o biološkoj raznolikosti; One Earth, Tribal Link Foundation, eko poljoprivredni partneri; Univerzitet Fordham; nternational Union for Conservation of Nature; The Nature Conservancy; PCI-Media Impact; Rare; UN Environment; UN Foundation; Wildlife Conservation Society, World Wildlife Fund (WWF).  

Tematski prioriteti

U okviru teme „Rješavanje planetarne krize“, pobjedničke inicijative bit će nagrađene prema tri tematska prioriteta:

  • Aktivnosti – održivi prehrambeni sistemi: Zaštita, obnavljanje i/ili održivo upravljanje prirodnim i poljoprivrednim ekosistemima radi sigurnosti hrane.
  • Aktivnosti – klima: Zaštita, obnavljanje i/ili održivo upravljanje ekosistemima koji pomažu u ublažavanju emisija stakleničkih plinova i/ili pomažu zajednicama da se prilagode uticajima klimatskih promjena.
  • Aktivnosti – priroda i zelena ekonomija: Zaštita, obnova i/ili održivo upravljanje kopnenim ili morskim ekosistemima, biodiverzitetom i/ili divljim životinjama koji omogućava održivo i zeleno preživljavanje, održiva preduzeća i radna mjesta, uključujući autohtone ekonomije.

Posebna pažnja posvetit će se kandidatima koji rade na integritetu i netaknutosti ekosistema, sigurnosti vode, smanjenju rizika od katastrofa, zalaganju za prava zemljišta i vode, socijalnoj i ekološkoj pravdi i rodnoj ravnopravnosti.

Dodatne informacije o nagradi

Svaki dobitnik/ca nagrade Equator dobit će 10.000 USD i bit će podržan/a u učešću u nizu dijaloga o politikama i posebnim događajima u jesen 2021. godine.

Kriteriji

Da biste se kvalifikovali za nagradu Equator 2021:

  • Inicijativa mora postojati najmanje tri godine, i/ili preduzete radnje/aktivnosti moraju postojati najmanje tri godine.
  • Imenovani mora biti ili inicijativa sa sjedištem u lokalnoj zajednici, koja djeluje u ruralnom području, sa sjedištem u zemlji koja prima podršku od Programa Ujedinjenih nacija za razvoj; ili inicijativa koju vode autohtoni narodi u bilo kojoj zemlji koja djeluje u ruralnom području.
  • Radnje koje nominirani preduzima moraju biti zasnovane na zaštiti okoliša i moraju donijeti koristi povezane s dva ili više ciljeva održivog razvoja (SDG).

Za više informacija posjetite https://www.undp.org/content/undp/en/home/news-centre/news/2021/call-for-nominations–equator-prize-2021.html