Aktivnosti na očuvanju historijskog objekta „Džamija u Brezovači“ – profesori i studenti iz turske rade snimanje stanja džamije (foto i video)

Stara džamija u Brezovači izgrađena je 1890. godine i trenutno je najstarija očuvana džamija na području Medžlisa Islamske zajednice Banovići. S obzirom na svoju starost (133 godine) i da je u pitanju džamija sa drvenom munarom, ovaj vjerski objekat danas ima kako ambijentalnu tako i svoju historijsku vrijednost. Na inicijativu Banovićanke Lane Kudumović, profesorice na Fatih Sultan Mehmet Vakif Univerzitet u Istambulu, pokrenut je istraživački projekat s ciljem detaljnog snimanja postojećeg stanja navedene džamije te u konačnici izrade projekta njene restauracije. Namjera je da se objekat sačuva u autentičnom obliku, odnosno u svojoj punoj formi. Nosioci projekta su profesori i studenti sa Istambulskog univerziteta i Univerziteta u Ankari (Gazi University), iz oblasti očuvanja graditeljskog naslijeđa, a isti je podržan od strane općine Banovići.

Profesori i studenti iz Turske ovih dana borave u Banovićima i realizuju prvu fazu projekta „Detaljno snimanje postojećeg stanja historijskog objekta – Džamija u Brezovači (općina Banovići)“. S njima su u razgovarali općinski načelnik dr. Bego Gutić, poslanik u Skupštini TK Fadil Kudumović i glavni imam MIZ Banovići Sead ef. Mrahorović. Oni su im se ovom prilikom zahvalili što su iskazali interesovanje da posjete Banoviće, te izrazili nadu da će projekat koji rade uspješno privesti kraju. Načelnik Gutić kazao je da do kraja godine očekuje zvaničan izvještaj i analizu tima kako bi se u narednoj radilo na osiguravanju sredstava za restauraciju džamije i na njenoj zaštiti. Prema Gutićevim riječima, džamija u Brezovači važan je vjerski objekat za Općinu, objekat koji može biti  dio turističke ponude općine Banovići u okviru vjerskog turizma.