Banoviće posjetio ministar Edin Ramić – Zvanično pušteni u upotrebu značajni projekti – Uručena zahvalnica za nesebičnu pomoć i podršku u razvoju Banovića

U službenoj posjeti Općini Banovići danas je boravio federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić gdje je sa načelnikom dr. Begom Gutićem svečano otvorio nekoliko značajnih projekata i uručio dozvole za implementaciju još nekoliko dogovorenih projekata.

Na granici dvije lokalne zajednice, Banovića i Lukavca, svečano je otvoren novizgrađena putna komunikacija koja spaja dvije općine.

-„Radi se o zajedničkom projektu koji su prema Ministarstvu aplicirale dvije lokalne zajednice, tako da je to za nas bio prihvatljiv projekat, a jedan dio ovog područja kroz koji je urađen asfalt jesu povratnici koji su bili raseljeni tokom rata, tako da je on zadovolji sve kriterije i mi smo vrlo brzo pristupili realizaciji“,- kazao je ministar Ramić te dodao da Ministarstvo u Banovićima i Lukavcu implementira i druge projekte.

Projekat ukupne vrijednosti od 300.000 konvertibilnih maraka zajedno su sufinansirali Općina Banovići, Lukavac i Federalno ministarstvom za raseljenih osoba i izbjeglica. Novoizgrađena dionica duga je 2.600 metara, a nastavak projekta koji podrazumijeva asfaltiranje još 1.200 metara bit će podržan slijedeće godine od strane istog Ministarstva, navedeno je danas.

Ovu priliku načelnik Gutić je iskoristio da u povodu obilježavanja Dana Općine, ministru Ramiću uruči zahvalnicu za nesebičnu pomoć i podršku u razvoju općine Banovići.

Povratnicima uručeni ključevi adaptiranih stambenih jedinica

Ministar Ramić i načelnik Gutić danas su zajedno uručili ugovore i ključeve izbjeglim i raseljenim porodicama čije kuće su adaptirane u okviru projekta CEB II koji provode Državno i Federalno nadležno ministarstvo uz tehničku podršku lokalne zajednice. Adaptirano je 30 stambenih jedinica u naseljenim mjestima Stražbenica, Podgorje i Jezero ukupne vrijednosti oko 500.000 konvertibilnih maraka.

Ovo je dio projekta čiji nastavak slijedi izgradnjom novih 30 stambenih jedinica, odnosno dvije zgrade sa po 15 stanova kojima će se zvanično zatvoriti kolektivni centri. Tehnička dokumentacija za objavljivanje tendera je spremna te se uskoro može očekivati početak izgradnje dvije zgrade za potrebe socijalnog stanovanja na lokaciji Brioni u mjesnoj zajednici Oskova u Banovićima, koju su danas zajedno obišli ministar Ramić i načelnik Gutić u pratnji najbližih saradnika.

Predstavnicima Medžlisa islamske zajednice uručena građevinska dozvola za izgradnju zgrade za potrebe društvenih aktivnosti

Uz podršku Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglica i Općine Banovići planirana je izgradnja zgrade za potrebe društvenih aktivnosti u sklopu Islamskog centra. Građevinska dozvola za izgradnju zgrade danas je uručena predstavnicima Medžlisa islamske zajednice, te je naglašeno da su uručenjem ovog rješenja zvanično obezbjeđeni uslovi za objavljivanje tendera čijim okončanjem će se definisati nastavak aktivnosti. Sredstva s koji će u zajedno obezbijedili Općina Banovići i Federalno ministarstvo. Novi objekat će značajno pomoći da se u skorije vrijeme obezbijede daleko funkcionalniji prostori za daljni razvoj MIZ Banovići i njegovu misiju, koja je važna za sve muslimane na ovome području.

Svečano pušten u promet novoizgrađeni put u mjesnoj zajednici Podgorje

U prisustvu predstavnika mjesne zajednice Podgorje danas su ministar Ramić i načelnik Gutić svečano pustili u promot novoizgrađeni put u mjesnoj zajednici Podgorje, naselje Mušići. Riječ je o putnoj dionici dugoj 350 metara i projektu sa kojim je aplicirala lokalna zajednica za podršku kod viših nivoa vlasti i zašta se očekuje podrška u ovoj godini.