Banovići će uskoro biti bogatiji za 3 nova registrovana biznisa – uručeni certifikati o dodjeli novčani sredstava krajnjim korisnicima (foto i video)

U svrhu podrške poduzetnicima, u općini Banovići upriličena je podjela certifikata osobama koje su prošle obuku za pokretanje sopstvenog biznisa u okviru projekta „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“. Certifikate su dobile tri osobe čije poslovne ideje su ocijenjene najboljim i biće podržane sa po 7.000,00 konvertibilnih maraka. Početkom naredne godine raspisat će se ponovo Javni poziv za obuku zainteresiranih građana, a za još pet odabranih projekata osigurat će se finansijska sredstva. Osim što će biti podržano ukupno 8 biznisa, tokom trajanja projekta (do kraja 2023. godine) planirano je da se obezbijedi prekvalifikacija za ukupno 80 osoba, odnosno da se zaposli ili samozaposli njih 35.

Projekat „Lokalno partnerstvo za zapošljavanje – faza II“ je prvi ozbiljniji projekat koji općina Banovići realizira uz finansijsku podršku Europske unije. Provodi ga Međunarodna organizacija rada (MOR), a partner na projektu je Udruženja građana „Nešto više“ iz Sarajeva. Cilj mu je da se unaprijede vještine i prilike za zapošljavanje osoba u nepovoljnom položaju na tržištu rada. Ukupna vrijednost projekta za Banoviće je 351.640,00 konvertibilnih maraka od čega će Općina osigurati 38.000,00 KM. Ostalo su grant sredstva Europske unije.