Banovićki poljoprivrednici upoznati sa uslovima i načinom organizovanja proizvodnje krastavaca kornišona u 2023. godini (foto i video)

„Ekonomsko jačanje domaćinstava kroz uzgoj krastavaca kornišona na području općine Banovići u 2023. godini“ bila je tema radnog sastanka koji su predstavnici firme (otkupljivača) „Voćar-Promet“ d.o.o. Kalesija održali sa zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima iz Banovića. Sastanak je organizirala Služba za privredu, planiranje i lokalni razvoj, i to kako bi se banovićki poljoprivrednici bolje informisali o uslovima i načinu organizovanja navedene proizvodnje.  

Ovom prilikom upoznati su sa otkupnom cijenom krastavaca kornišona, nabavkom repromaterijala za proizvodnju, načinom otkupa, te načinom ostvarivanja novčane podrške i zaključivanja ugovora o otkupu. Kako je kazano, „Voćar-Promet“ će svim zainteresovanim proizvođačima i u ovoj godini osigurati kompletan repromaterijal za proizvodnju i obezbjediti siguran otkup. Njihova jedina obaveza je da imaju pogodnu parcelu zemlje i vodu. Prema riječima Fahrudina Delibajrića, direktora Voćar-a, cijene otkupa su za oko 25 % veće u odnosu na 2022., tako da će se za prvu klasu kornišona plaćati 1,90 KM po kilogramu, za drugu 1,00 KM, a za treću klasu 0,20 KM.

Organizovanom proizvodnjom krastavaca kornišona u Banovićima se svake godine bavi između 30 i 40 poljoprivrednika. Sa otkupljivačem, firmom „Voćar-Promet“ d.o.o Kalesija (ranije „Kornišon Bosnia“) surađuje se skoro 17 godina.