“Banovićko kulturno ljeto” otvoreno izložbom slika Ivana Mrvalja

U Radničkom domu u Banovićima jučer je otvorena izložba slika banovićkog slikara, crtača stripova i dizajnera Ivana Mrvalja čime je ujedno ozvaničen početak manifestacije „Banovićko kulturno ljeto“ kojom se i ove godine obilježava 10. septembar – Dan Općine Banovići.

Izložbu je otvorio općinski načelnik dr. Bego Gutić kazavši da je ovo jedna od manifestacija kojom se kultura vraća u Banoviće na velika vrata.

-„Svojim planom i programom sam rekao da ćemo vratiti kulturu u Banoviće na velika vrata i evo to i dokazujemo kroz već održanih nekoliko kulturnih i književnih manifestacija, kao što je oživljavanje književnih susreta Lejla Avdić, promocija nekoliko velikih književnih djela, a evo i ova izložba slikara Ivana Mrvalja“, – kazao je načelnik dr. Bego Gutić i zahvalio se svima koji su došli da podrže kulturu i Ivana Mrvalja.

Banovićki slikar sa američkom adresom stanovanja Ivan Mrvalj, svoju desetu samostalnu izložbu posvetio je svojim prijateljima i gradu svoje mladosti u kojem ponovo izlaže nakon punih 45 godina.

-„Riječ je o izložbi na kojoj su prikazani detalji iz North Caroline gdje sada živim i okoline Banovića gdje sam nekada živio. Neki stariji će prepoznati jezero Lastu, a i mlađi detalje oko Breštice, Mačkovca, našu banovićku prugu, a imaće priliku i da vide neke detalje iz North Caroline, što je Atlantska obala, neki plićaci i td., uglavnom izložba je želja da se na neki način ponovo vratim našim Banovićima, našim sugrađanima i uspostavimo ponovo neki kontakt“, – kazao je Mrvalj.

Izložba će u Radničkom domu biti otvorena do 20. jula.