Besplatna savjetodavna podrška za poduzetnike i obrtnike sa područja općine Banovići

Općina Banovići obavještava obrtnike i poduzetnike sa područja općine da je u sklopu saradnje sa Investicijskom fondacijom IMPAKT osigurana besplatna savjetodavna podrška koja će biti dostupna za vrijeme trajanja stanja nesreće u Federaciji BiH odnosno dok budu dostupni programi za saniranje negativnih posljedica na poslovanje privrednih subjekata uzrokovanih COVID 19 pandemijom.

Savjetodavna podrška postojećim poduzetnicima i obrtnicima podrazumijeva podršku ekonomista, pravnika i drugih stručnjaka koji će, u saradnji i uz koordinaciju predstavnika Općine Banovići, pružati savjete, informacije i pomoć pri korištenju finansijske podrške koja je raspoloživa na različitim nivoima vlasti u BiH.

Uvažavajući negativne posljedice koje COVID 19 ima na poslovanje privrednih subjekata, Općinsko vijeće Banovići je 02.04.2020. godine donijelo ukupno četiri Odluke kojima je predviđeno oslobađanje pravnih i fizičkih lica na području općine Banovići od obaveze plaćanja različitih naknada i taksi iz nadležnosti Općine, za period koji obuhvata april, maj i juni 2020. godine. Pored toga, očekuje se i konačno usvajanje Zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica u Federaciji BiH, dok je Agencija za bankarstvo FBiH donijela Odluku o programu mjera (tzv. moratorij na kredite) koje banke poduzimaju sa ciljem ublažavanja efekata pandemijom  COVID-19. Svi ovi programi imaju zasebnu administraciju, te iziskuju značajan trud da bi im se pristupilo. Kroz savjetodavnu podršku će se poduzetnicima i obrtnicima pomoći da ostvare prava koja im pripadaju.

Svi zainteresovani poduzetnici i obrtnici sa područja općine Banovići koji su zainteresovani za savjetodavnu podršku za prevazilaženje negatvnih posljedica COVID 19 pandemije mogu svoj upit dostavitiputem e-mail adresa: [email protected] ili [email protected]. U tekstu mail-a odnosno prijavi je dovoljno da napišete Vaše ime i prezime, da dostavite podatke o Vašem obrtu ili privrednom društvu (naziv, adresu i ID broj), te kontakt detalje (broj telefona).

Pored savjetodavne podrške, zainteresovani će imati pristup platformi www.znanje.berzarada.ba koja sadrži neophodne informacije, formulare i odgovore na najčešće postavljena pitanja o načinima korištenja olakšica/podrške za poduzetnike i obrtnike. Pristup platformi je omogućen samo registrovanim korisnicima, a sama registracija je veoma jednostavna i zahtjeva unos korisničkog imena i šifre.

Mentorski program IMPAKT dio je programa podrške razvoju poduzetništva i očuvanja radnih mjesta pod nazivom „YEP inkubator poslovnih ideja“ koji će se implementirati u 2020. i 2021. godini na području općine Banovići, a u sklopu mjera ekonomskog oporavka i razvoja.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *