Čestitka u povodu 25. novembra, Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Poštovani sugrađani, Bosanci i Hercegovci,

Naša domovina slavi 78. godišnjicu svoje državnosti. Slavi principe koji su utvrđeni 25. novembra 1943. godine u Mrkonjić Gradu na Prvom zasjedanju Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja.

Na spomenutom zasjedanju donesena je odluka o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine i potvrđene su njene historijske granice, koje su datirale još iz vremena srednjovjekovne Bosne. Tada je Bosna i Hercegovina definisana kao jedna od šest ravnopravnih republika u bivšoj Jugoslaviji.

Odlukom većine građana, na referendumu 1. marta 1992. godine, izglasana je nezavisnost Bosne i Hercegovine, a iste godine 22. maja naša domovina postala je članicom Ujedinjenih naroda. Njen državni kontinuitet je na kraju potvrđen i Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Još na Prvom zasjedanju ZAVNOBIH-a, naglašeno je da ova zemlja pripada svakom njenom građaninu i da su tolerancija i zajednički život jedini ispravan put za sve nas. Takve vrijednosti su nam danas potrebnije više nego ikada do sada.

To su nam u amanet ostavili najbolji sinovi ove zemlje, šehidi i poginuli borci, pripadnici oružanih snaga bh., u proteklom odbrambeno-oslobodilačkom ratu, koje ne smijemo iznevjeriti.

Samo zajedničkim radom, međusobnim razumijevanjem i tolerancijom možemo graditi ljepšu i svjetliju budućnosti, ljepšu i bolju Bosnu i Hercegovinu.

Sretan Vam 25. novembar, Dan državnosti!

Općinski načelnik: dr. Bego Gutić