Dio zdravstvenih usluga u novim prostorijama Doma zdravlja Banovići (FOTO I VIDEO)

Novizgrađeni dio zgrade JZU „Dom zdravlja“ Banovići zvanično je pušten u upotrebu realizacijom zajedničkog projekta Općine Banovići i Američke ambasadom u BiH ukupne vrijednosti 700 hiljada konvertibilnih maraka.

– Osim Općine, u izgradnju ovog objekta sa značajnim iznosom sredstava učestvovali su naši dokazani prijatelji, Ambasada SAD-a u BiH. Osim finansijskog, praktični značaj ovog projekta za građane Banovića je još i veći, obzirom da su postojeći kapaciteti Doma zdravlja bili nedostatni za pružanje zdravstvenih usluga građanima. Novim objektom podižemo i nivo usluga koje će Dom zdravlja pružati našim građanima, ali i poboljšavamo i uslove u kojima rade uposlenici ove zdravstvene ustanove”, rekao je načelnik Općine Banovići Midhat Husić.

Za ovaj projekat  Američka ambasada je obezbjedila sredstva u iznosu od 150 hiljada američkih dolara, a Općina 360 hiljada maraka. Ovo je jedinstven slučaj na širem području da lokalna zajednica kao osnivač Ustanove ulaže u izgradnju jednog ovakvog objekta i ima poseban značaj za Banovićane.

– Ovo je veoma značajan događaj za Banoviće, ali i za cijeli Kanton. Ovim aneksom Dom zdravlja je dobio novih oko 800 metara korisne površine po svjetskim standardima uređenog prostora, a ovo je ujedno i prvi puta da lokalna zajednica, kao osnivač Doma zdravlja investira ovako značajnu sumu novca u ovakav jedan objekat, kazala je Munevera Bećarević,  direktorica Doma zdravlja Banovići.

U novim prostorijama kompletna konsultativno – specijalistička služba Doma zdravlja i stomatološka služba

Realizacijom ovog projekta cjelokupan nivo zdravstvene zaštite podignut na jedan viši nivo a to će u konačnici doprinijeti još boljoj zdravstvenoj usluzi prema građanima, smanjiti gužve i proširiti prostor za rad. Puštanjem u funkciju značajno bolje uslove imat će kako ljekari tako i pacijenti.

-Ovim je cjelokupan nivo zdravstvene zaštite za naše osiguranike podignut na jedan znatno viši nivo. U ovaj objekat smo smjestili kompletne konsultativno – specijalističke službe Doma zdravlja i stomatološku službu, a u starom objektu smo ostavili bazični dio primarne zdravstvene zaštite: porodičnu medicinu, službu hitne medicinske pomoći, laboratoriju radiološke dijagnostike i druge službe, kazala je Bećarević.

Da će novoizgrađene prostorije donijeti samo poboljšanja, složio se i premijer Jakub Suljkanović koji je danas zajedno sa načelnikom Husićem i direktoricom Bećarević zvanično pustio u rad novizgrađenio dio Doma zdravlja. Ovom prilikom premijer Suljkanović je načelniku Husići i Upravi Doma zdravlja čestitao na realizaciji ovog projekta, a Ambasadi SAD-a u BiH se zahvalio što su prepoznali značaj ovog projekta.

– Duboko sam uvjeren da će nove, moderno opremljene prostorije, ljekarima pružiti uslove za znatno kvalitetniji rad, ali im i dati više elana i podstreka. S tim u vezi očekujem da će građani, uz nove, znatno uslovnije prostorije za pružanje medicinskih usluga, dobiti i mnogo kvalitetniju uslugu, odnosno da će cjelokupan nivo medicinske zaštite biti podignut na mnogo veći nivo”, rekao je premijer Suljkanović, te podsjetio da “za razliku od većine drugih područja u FBiH, ljekari i uopće građani Tuzlanskog kantona, imaju najstabilniju i najkvalitetniju zdravstvenu zaštitu.

[fusion_gallery image_ids=”4084,4085,4086,4087,4088,4089,4090,4091″ layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”zoomin” lightbox=”yes” lightbox_content=”titles” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][/fusion_gallery]

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *