Ekonomsko jačanje domaćinstava kroz uzgoj pilića brojlera

Općina Banovići u saradnji sa World Vision BiH i četiri  osnovne škole sa područja opštine Banovići implementira projekat ekonomskog jačanja domaćinstava kroz uzgoj pilića brojlera ukupne vrijednosti preko tri hiljade konvertibilnih maraka.

U okviru ovog projekta danas će biti isporučeno deset komplet paketa koji sadrže po 50 tovnih pilića brojelera zajedno sa biljnom hranom za piliće i vitaminskim dodacima, te kukuruzne prekrupe i ječam.

Uključeno je deset porodica slabijeg imovinskog stanja, a čija  djeca pohađaju jednu od četiri osnovne škole: Grivice, Banovići, Treštenica i Banovići Selo, koje su obuhvaćene projektom.

Ovaj projekat ima za ciljeve ekonomsko jačanje porodica slabijeg imovinskog stanja, smanjiti broj socijalno ugroženog stanovništva, razvijanje poljoprivrede u ruralnim područjima, te edukaciju porodica u oblasti poljoprivrede.

Nakon isporuke paketa, u narednim danima, za korisnike projekta bit će organizovana edukativna radionica o načinu i uzgoju tovnih pilića.

Projekat je samoodrživ jer omogućava korisnicima prijekta nabavku novog turnusa pilića i prodaje, a implementacija ovog projekta je podstrek za relizaciju sličih u narednom periodu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *