Elektroremont i Banstroj značajani privredni potencijali Banovića

Općinski načelnik dr. Bego Gutić preuzimanjem dužnosti Općinskog načelnika uveo je praksu obilazaka i posjete privrednih subjekata i javnih institucija na području općine Banovići. Danas je upriličena posjeta banovićkim firmama Elektroremont i Banstroj.

Ovom prilikom načelnik je detaljnije upoznat sa stanjem u ovim firmama, njihovom proizvodnjom, plasmanom, materijalnim i ljudskim kapacitetima, te planovima za naredni period.

Elektroremont je jedina firma koja je preživjela sve poslijeratne procese i previranja na tržištu rada i trenutno je, pored Rudnika, najznačajniji privredni subjekt u Banovićima koji upošljava 113 radnika. Bavi se pružanjem usluga remonta i popravke električnih mašina i uređaja u energetici, rudarstvu, industriji i saobraćaju. U narednom periodu Uprava Elektroremonta planira razviti nove proizvodne programe, izvršiti nabavku novih mašina i proširiti svoj posao na inostrano tržište.  Nastojat će  zadržati postojeću radnu snagu i uposliti nekoliko mladih inžinjera, a u tome će imati i podršku lokalne zajednice.

Za podsticaj privredi planirati 300.000 KM

-„Kroz programe podrške privrednom sektoru nastojat ćemo podržati nove programe,  za podsticaj privredi ćemo planirati 300 hiljada konvertibilnih maraka, gdje ćemo voditi računa da osnovni kriteriji kod dodjele ovih sredstava bude broj zaposlenih i promet privrednog subjekta“,-kazao je načelnik Gutić.

Posjetom firmi Banstroj, razgovarano je o obnovljivim izvorima energije, koji imaju minimalan uticaj na okoliš i sve učestalijim lobijima o pokušaju zabrane izgradnje mini hidroelektrana. Upravo proizvodnja opreme za male hidroelektrane je osnovna djelatnost firme Banstroj, koja uspješno posluje dugi niz godina u Banovićima. Firma upošljava oko 20 radnika čija sudbina se često dovodi u pitanje zbog lobija koji nisu svjesni štete koju mogu nanijeti privredi.

Lokalna zajednica će nastojati zaštiti privredni sektor koliko je u njenoj mogućnosti ali i pomoći u skladu sa svojim finansisjkim mogućnostima da što lakše prevaziđu probleme koji se javljaju tokom poslovanja. Protekla godina je bila teška za privredni sektor, obrte i srodne djelatnosti zbog pandemije koronavirusa, te će se o njima nastojati povesti malo više računa u ovoj godini, istaknuto je prilikom posjete firmi Banstroj.

Neophodno je dodatno razvijati privatne inicijative, stvoriti im prostor za nesmetan rad i biti dobar partner u dijelu koji se tiče lokalne zajednice i servisiranja usluga svim građanima. Takođe će se nastojati okupiti privrednici i obrtnici u udruženja, te im za to obezbijediti prostorni uslovi za rad i djelovanje, neki su od zaključaka.

[fusion_gallery layout=”” picture_size=”fixed” columns=”” column_spacing=”10″ gallery_masonry_grid_ratio=”” gallery_masonry_width_double=”” hover_type=”” lightbox=”yes” lightbox_content=”” bordersize=”” bordercolor=”” border_radius=”” hide_on_mobile=”small-visibility,medium-visibility,large-visibility” class=”” id=””][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-privrednicima-Banovica.jpg” image_id=”9951″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-Elektroremontu.jpg” image_id=”9950″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-Elektroremontu-7.jpg” image_id=”9949″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-Elektroremontu-6.jpg” image_id=”9948″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-Elektroremontu-5.jpg” image_id=”9947″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-Elektroremontu-4.jpg” image_id=”9946″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-Elektroremontu-3.jpg” image_id=”9945″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/Posjeta-Elektroremontu-2.jpg” image_id=”9944″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/BANSTROJ-posjeta-nacelnika-1.jpg” image_id=”9943″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/BANSTROJ-posjeta-nacelnika-5.jpg” image_id=”9942″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/BANSTROJ-posjeta-nacelnika-3.jpg” image_id=”9940″ link=”” linktarget=”_self” /][fusion_gallery_image image=”https://banovici.gov.ba/wp-content/uploads/2021/01/BANSTROJ-posjeta-nacelnika-2.jpg” image_id=”9939″ link=”” linktarget=”_self” /][/fusion_gallery]

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana.